Масна цена печења пред празнике, прасе јури 800 динара
У време поста потрошња меса опада, али то је само затишје пред новогодишњу и божићну буру када ће се тражити прасе и јагње више.
У печењарама очекују да ће цене уочи празника порасти за најмање 15 одсто. Шеф Катедре за менаџмент у агробизнису на Пољопривредном факултету каже да је снабдевеност тржишта месом из домаће производње пала са 90 на 84 одсто.
Цена прасећег печења тренутно је око 2.700, а јагњетине 300 динара више. Због смањеног сточног фонда, али и повећане потражње, у печењарама очекују да ће цене уочи празника порасти за најмање 15 одсто.
Не вреде ни листе чекања
Спискове са поруџбинама не праве јер како кажу, због мање животиња на тржишту, нису сигурни да ће успети да обезбеде робу за све заинтересоване муштерије.
Професор Рајић каже да, упркос паду сточног фонда и повећаној потражњи уочи празника, снабдевеност месом неће бити доведена у питање, јер држава има могућност увоза. Додаје и да је увозни дефицит свињетине висок и да је у првих девет месеци ове године износио око 100 милиона евра.
Ипак, очекивања сточара да ће цена прасади порасти на око 800 динара сматра претераним.
"У овом моменту је увозна цена прасади 550 динара. Тако да не очекујем већа повећања цена меса, јер и сами произвођачи ризикују да у том случају опадне потрошња, а сви ми знамо колика нам је платежна моћ", указује професор Рајић.
Каже да Србија има нешто скупљу сточарску производњу. Да је увоз прасади добар потез, али да је за решење проблема важно повећати број крмача који је спао на 300.000 грла.
"Нама се највећи број грла свиња, нешто више од 680.000 налази на газдинствима од два до пет хектара. То су веома мала газдинства која се суочавају са бројним проблемима", изјавио је Рајић и додао да мали пољопривредници морају сами да имају жељу да се удружују, а да је улога система да им у томе помогне.