Економија

ПКС: Расте цена меса, увоз живих свиња поскупео за чак 45 одсто

Цене ће расти, али у разумној мери, имајући у виду континуирани пад куповне моћи грађана последњих шест месеци, каже Бојан Станић
ПКС: Расте цена меса, увоз живих свиња поскупео за чак 45 одсто© Sean Gallup / Staff

До сада је у Србији због афричке куге уништено око 1,5 одсто свиња, док је увоз живих животиња је на истом нивоу као и прошле године, али је њихова цена порасла за 45 одсто.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије сматра да ће свињетина која је у Европи већ поскупела за 30 до 40 одсто поскупети и код нас.

Каже да ће то поскупљење појачати раст цена свињетине, али и других врста меса, јер ће се користити као замена за свињетину.

Бојан Станић из сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије каже за РТС да се очекује поскупљење свих врста меса.

"Они који се баве продајом свињетине свакако ће имати у виду економску моћ становништва. Цене ће ићи нагоре, али у разумном нивоу, имајући у виду континуирани пад куповне моћи грађана последњих шест месеци", каже Бојан Станић.

Није реално очекивати значајнији пад трговачких маржи

Коментаришући зараду трговаца коју су монетарне власти оцениле као превисоку, Станић истиче да није реално очекивати значајни пад маржи.

Каже да оне могу бити ствар преговора само код основних животних намирница.

"Код тих артикала који су најфреквентнији ту може бити преговора, али не треба се превише ослањати на то. Јер може доћи до одређених несташица као што је било прошле године када је у питању млеко. И онда се тај трошак пребацује на друге у ланцу. А може повећати и увоз, што ће смањити потражњу за домаћим сировинама", рекао је Станић.

Напомиње да, са треће стране, када се спусте цене долази до јачег инфлаторног притиска који опет падне на становништво.

Мања зарада од житарица 

Што се тиче жетве и зараде од примарних пољопривредних производа сматра да не треба очекивати зараду коју смо имали прошле године.

Иако имамо 20 одсто већи род пшенице него лане, њена цена је пала за 22 одсто на светском тржишту.

Цена кукуруза је нижа за готово трећину, а значајно је на светској берзи појефтинила и сојина сачма.

image
VV inauguration
banner