Економија

Посланицима и именованим лицима од јануара плате веће за 10 одсто

Према Закону о буџету предвиђено је да ће за 2024. годину запосленима код корисника буџетских средстава плата бити повећана за 10 одсто
Посланицима и именованим лицима од јануара плате веће за 10 одсто© ATA Images

Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Скупштине Србије усвојио је данас одлуку о спровођењу члана 9 Закона о буџету за 2024. годину којом се предвиђа да плате народних посланика, председника државе и именованих лица од 1. јануара буду веће за десет одсто.

Према Закону о буџету предвиђено је да ће за 2024. запосленима код корисника буџетских средстава плата бити повећана за 10 одсто, почевши од плате за јануар, а како је објашњено, одбор је овлашћен да својом одлуком утврди висину основице за обрачун плата именованих лица.

Одбор је разматрао захтев професора Милана Јовановића за прибављање позитивног мишљења за обављање друге јавне функције, односно да уз функцију члана Управног одбора националног тела за акредитацију и обезбеђивање квалитета у високом образовању на коју је раније изабран, може да врши и функцију члана Савета Факултета организационих наука.

Уз образложење да се Јовановић најпре обратио Агенцији за спречавање корупције у вези са истовременим обављањем наведених функција, а која га је упутила на одбор као надлежан да разматра о томе, донета је одлука да може да обавља две функције.

image