Економија

Мали: Од сутра веће пензије за 5,5 одсто и примена пензионерских картица

Министар финасија је најавио да ће од 1. јануара следеће године пензионери добити још једно повећање и то од 14,8 одсто
Мали: Од сутра веће пензије за 5,5 одсто и примена пензионерских картицаwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да сутрашњи 1. октобар Међународни дан старих доноси две лепе вести за пензионере у Србији - пензије ће бити веће за 5,5 одсто, а почиње и примена Пензионерских картица, које ће најстаријима донети бројне погодности при плаћању роба и услуга.

Мали је, након потписивања споразума између Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) и Банке Поштанска штедионица, која се укључила у ову акцију, рекао да се до сада за картицу пријавило 920.000 пензионера, а да се у пројекат укључило више од 650 фирми и институција.

"Осим великог броја малопродајних ланаца који дају попусте, укључио се велики број здравствених установа, НИС, Путеви Србије са умањењем путарина за најстарије", рекао је Мали.

Позвао је и друга предузећа и установе да се прикључе овом програму и навео да ће картице наредних дана добити и они пензионери који су се пријавили за картице, а нису их добили.

"Потрудићемо се да ти пензионери и преко Поште Србије добију картице на кућну адресу", навео је Мали.

Он је истакао да ће осим повишице од 5,5 одсто, која следи уз пензију за октобар, најстарији од 1. јануара следеће године добити још једно повећање и то од 14,8 одсто.

"Када се урачунају све прошлогодишње и овогодишње повишице, дође се до податка да су пензије у Србији за ове две године порасле за 56 одсто, што је далеко изнад нивоа инфлације", рекао је Мали и подсетио да ће крајем новембра и почетком децембра пензионерима бити једнократно исплаћено по 20.000 динара.

Нагласио је да се сада мање него икада из републичког буџета издваја за Фонд ПИО и исплату пензија, јер је овај Фонд скоро потпуно самосталан.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић је истакао да се наставља са ширењем тима Пензионерске картице и додао да је она један од начина којим држава показује да јој је брига о пензионерима приоритет.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић је рекао да преко текућих рачуна код ове банке пензију прима 664.000 пензионера и навео да пензионерима који имају Пензионерску картицу и отворе текући рачун код ове банке у првих шест месеци неће бити наплаћивана накнада за вођење рачуна.

Наводећи које ће још погодности омогућавати Пензионерска картица, рекао је да ће они који картицу имају моћи и да располажу пензијом до седам дана пре званичног дана уплате. Биће им ниже и накнаде за вођење текућих рачуна.

"У оквиру кредитирања имамо готовински кредит за рефинансирање, са најмањим износом од 50.000 динара, а највећим од два милиона, где је фиксна каматна стопа снижена са 15,95 одсто на 13,95 одсто", рекао је Кекић.

image