Економија

"Џеј Пи Морган": Смањује се удео долара у светској трговини нафтом

Амерички долар наилази на одређену дозу конкуренције на тржиштима, упозорила је шефица глобалне тржишне стратегије у "Џеј Пи Морган Чејсу"
"Џеј Пи Морган": Смањује се удео долара у светској трговини нафтомwww.globallookpress.com © Sascha Steinach/dpa-Zentralbild

Глобални потрошачи и извозници сирове нафте сада се сналазе без трговинских споразума у доларима, објавио је "Волстрит џорнал" ове недеље, цитирајући шефицу глобалне тржишне стратегије у "Џеј Пи Морган Чејсу" Наташу Каневу.

Дан пре него што је објављен извештај, Иран и Русија два водећа извозника нафте у свету, закључили су споразум о трговини у националним валутама. 

"Амерички долар добија одређену дозу конкуренције на тржиштима", рекла је Канева за амерички лист, истичући да је удео светске нафте која се продаје за друге валуте порастао на на скоро 20 одсто.

Према подацима које је обрадио "Џеј Пи Морган", у текућој години је спроведено 12 великих купопродајних уговора у валутама које нису амерички долар, у односу на само седам прошле године. У периоду између 2015. и 2021. године, само два таква уговора су била постигнута.

Подаци се односе на купопродају физичке робе, а не на трговање на берзама фјучерса. Ове године уговоре који нису у доларима наводно су измирили продавци у Русији, при чему је само један случај регистрован у Уједињеним Арапским Емиратима.

image
VV inauguration
banner