Економија

Изузеће од санкција: Земље ЕУ извозе и увозе руску нафту и деривате

Брисел ће дозволити Словачкој да још годину дана извози гориво произведено од руске сирове нафте у Чешку
Изузеће од санкција: Земље ЕУ извозе и увозе руску нафту и дериватеwww.globallookpress.com © Waltraud Grubitzsch/dpa

Европска унија одобрила је Словачкој једногодишње изузеће од санкција Москви, омогућивши јој тако да у Чешку извози гориво прерађено од руске сирове нафте у руској рафинерији нафте "Словнафт", преноси Ројтерс.

Прошлог децембра, Брисел је увео ембарго на испоруке руске нафте чланицама блока морским путем, уз дозвољене испоруке само преко нафтовода "Дружба". У фебруару је ембарго проширен на нафтне деривате.

Међутим, Словачка, Бугарска и Мађарска имале су право на изузећа која су им омогућавала да увозе руску сирову и извозе рафинисане производе направљене од ње. Уредба којом се Чешкој дозвољава да увози сирове производе руског порекла из Словачке истекла је 5. децембра.

"Словнафт", који је повезан са мађарским енергетским гигантом МОЛ Групом, наводно настоји да смањи употребу руске сирове нафте, али наводе да им је за то потребно више времена.

У Бугарској, руска нафта се прерађује у рафинерији у Бургасу, која је у власништву руске енергетске компаније "Лукоил".

Раније ове недеље, предлог закона о забрани извоза сирових производа руског порекла упркос изузећу ЕУ прошао је прву фазу у бугарском парламенту. Очекује се да ће ембарго ступити на снагу већ следећег месеца. Софија је такође забранила увоз руске сирове нафте за прераду, почевши од 1. марта.

"Лукоил" је раније упозорио да ће, као одговор на "дискриминаторне законе и друге неправедне, пристрасне политичке одлуке" у вези са рафинеријом у Бургасу, преиспитати своју пословну стратегију у Бугарској, укључујући продају имовине.

Већина земаља ЕУ такође је прекинула испоруку гаса из Русије. Аустрија, Мађарска и Чешка још увек користе гас.

Раније ове године, Бугарска је увела таксу на транзит руског гаса. Тај потез је разбеснео Мађарску, која је то видела као претњу својој енергетској безбедности. Будимпешта је у децембру запретила да ће ставити вето на улазак Бугарске у шенгенски простор и извршила притисак на Софију да укине намет.

image