Економија

Турски увоз руске нафте на историјском максимуму

Анкара жели да купује више од свог суседа упркос западним санкцијама, констатује Ројтерс
Турски увоз руске нафте на историјском максимумуwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Турска је постала највећи увозник руских енергената на западној хемисфери након што су европске земље махом прекинуле увоз руске нафте и природног гаса, пренео је Ројтерс.

Упркос томе што је чланица НАТО-а, Турска је одлучила да не прекида везе с Русијом због сукоба у Украјини, већ је продубила економску сарадњу и билатералну трговину.

Према прорачунима Ројтерса, на основу података с Лондонске берзе и процена трговаца, турске компаније су уштеделе око две милијарде долара на рачунима за енергенте у 2023. повећањем увоза снижене руске нафте и рафинисаних производа.

Према подацима на које се Ројтерс позива, испоруке руске сирове нафте типа "урал" у Турску скочиле на 400.000 барела дневно у новембру 2023. Ово представља рекорд за Турску, која је покрила око 14 одсто укупног руског извоза нафте прошлог месеца.

Очекује се да ће испоруке додатно расти у наредним месецима, истиче Ројтерс, позивајући се на изворе из трговине.

Турски увоз руског дизела, лож-уља, млазног и бродског горива такође је нагло порастао за 200 одсто између јануара и новембра ове године, на око 290.000 барела дневно.

Према овом извештају, Анкара је ове године плаћала између 25 и 150 долара мање за тону (између 3,30 и 20 долара по барелу) руског дизела у поређењу са ценама нафте сличног квалитета на Медитерану. За сирову нафту, Турска је наводно уживала попусте између 5 и 20 долара по барелу.

"Јефтинији увоз енергије помогао је Анкари да смањи трговински дефицит и притисак на своју валуту, која је до сада ове године девалвирала 30 одсто", пише Ројтерс.

Упркос упозорењима САД да би Турска могла да се суочи са казнама ако се покаже да помаже Русији да заобиђе западна ограничења, Анкара је инсистирала да нема планове да подржи политику санкција Москви, тврдећи да су "сопствена корист и просперитет на првом месту".

image