Економија

Суморне прогнозе за економију еврозоне у 2024: Шта ће бити ако Трамп победи, а Кијев изгуби рат

Експерти тврде да привреда еврозоне неће моћи да надмаши раст од 0,6 одсто упркос томе што се очекује да ће плате расти брже од инфлације
Суморне прогнозе за економију еврозоне у 2024: Шта ће бити ако Трамп победи, а Кијев изгуби ратGetty © Photo by Hannelore Foerster/Getty Images

Према резултатима анкете коју је спровео "Фајненшел тајмс" међу 48 економиста, еврозона, блок који чини 20 држава, у новој 2024. години оствариће врло мали привредни раст – тек 0,6 одсто.

Прогнозе Европске централне банке и Међународног монетарног фонда су за нијансу оптимистичније – економија блока ће расти за 0,8 одсто, односно 1,2 одсто у 2024. години.

Анкетирани експерти тврде да привреда еврозоне неће моћи да надмаши раст од 0,6 одсто упркос томе што се очекује да ће плате расти брже од инфлације – раст зарада у зони јединствене валуте предвиђен је на само 4 одсто у 2024, док ће потрошачке цене порасти у просеку за више од 2,5 одсто и нешто испод 2,1 одсто у 2025. години.

Две трећине испитаника рекло је да привреда у зони евра клизи у рецесију. 

ЕЦБ је раније предвиђала раст плата и инфлације у наредној години од 4,6 одсто, односно 2,7 одсто, што би означило раст реалних прихода домаћинстава први пут у три године. Европска централна банка очекује да ће потрошачке цене порасти за 2,1 одсто у 2025.

Економисти за "Фајненшел тајмс" упозоравају да ће незапосленост порасти с рекордно ниских 6,5 одсто у еврозони у октобру 2023. на 6,9 процената на крају следеће године.

Очекује се и да ће високе каматне стопе, вероватна превирања на енергетском тржишту и геополитичка нестабилност довести до дубље рецесије, као и да еврозони следи период још слабијег раста уколико Доналд Трамп победи на председничким изборима у САД, односно ако Украјина изгуби у сукобу с Русијом.

image