Економија

Еврозона у рецесији први пут од пандемије

Немачки економски суноврат највише допринео слабости еврозоне
Еврозона у рецесији први пут од пандемијеwww.globallookpress.com © Hannes P Albert

Еврозона ће забележити прву рецесију од времена пандемије короне, а економија ће бити у паду други квартал заредом у последњим месецима 2023, указали су аналитичари "Блумберга".

Економски пад од 0,1 одсто сада се односи на период од септембра до децембра, док се благи опоравак предвиђа за почетак 2024. године.

За слабост еврозоне најодговорнија је највећа европска економија Немачка. Оптерећена буџетском кризом и слабом глобалном потражњом, очекује је пад од 0,2 одсто у четвртом кварталу, дакле већи од првобитне пројекције од  0,1 проценат.

"Блумбергови" подаци су у колизији с новембарском прогнозом Европске комисије, која је предвиђала опоравак економије еврозоне коју чини 20 земаља у последњем кварталу 2023, што је било засновано на паду инфлације и јачању тржишта рада.

Евростат је пак објавио да приватна потрошња остаје јака, али да све мања индустријска производња узрокује слабост еврозоне.

Економисти су снизили своје пројекције инфлације до септембра 2024, али и поред успоравања раста потрошачких цена циљ Европске централне банке од два одсто остаје недостижан.

image