Економија

Нови рекорд Снаге Сибира: Из Русије у Кину прошле године стигло 50 одсто гаса више него 2022.

Русија је прошле године испоручила 22,7 милијарди кубних метара гаса азијској држави, а тај износ је премашио уговорне обавезе "Гаспрома" за 700 милиона кубних метара
Нови рекорд Снаге Сибира: Из Русије у Кину прошле године стигло 50 одсто гаса више него 2022.www.globallookpress.com © © Meng Jing

Руски извоз гаса у Кину био је скоро 50 одсто већи прошле године у односу на 2022. годину, саопштио је је енергетски гигант "Гаспром". Русија је прошле године испоручила 22,7 милијарди кубних метара гаса азијској држави преко гасовода "Снага Сибира", саопштила је компанија на друштвеној мрежи "Телеграм".

Тај износ је премашио уговорне обавезе "Гаспрома" за 700 милиона кубних метара. У 2022. Кини је мега-цевоводом испоручено 15,4 милијарде кубних метара гаса.

"Гаспром" је убрзао снабдевање гасом водећем трговинском партнеру Русије преко гасовода "Снага Сибира", а у уторак је постављен нови дневни рекорд. "Гаспром" је током целе прошле године више пута испоручивао више гаса дневно у односу на количине које су биле раније уговорене.

Генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је прошле недеље да ће испоруке гаса Кини даље расти и да ће, према прогнозама, достићи 38 милијарди кубних метара у 2025. години.

"Гаспром" снабдева Кину природним гасом у складу са дугорочним уговором који је потписао са Кинеском националном нафтном корпорацијом. Снага Сибира је део тридесетогодишњег споразума између две компаније вредног 400 милијарди долара који је потписан 2014.

Русија је преусмерила извоз енергената у Азију након што је 2022. изгубила купце из земаља ЕУ због почетка сукоба у Украјини и западних санкција.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner