Економија

Бугари се ипак предомислили: Србији и Мађарској укидају таксе на руски гас

Владин потез у октобру да уведе намет за смањење профита руског "Гаспрома" изазвао је забринутост због високих цена и поремећаја у снабдевању широм југоисточне Европе
Бугари се ипак предомислили:  Србији и Мађарској укидају таксе на руски гас© Танјуг/Димитрије Николић

Влада Бугарске обуставиће порез на транзит руског гаса који пролази кроз ту земљу, а који се односи и на Србију.  Реч је о намету који је на снази од средине октобра, а који је изазвао осуде Србије и Мађарске које добијају гас транзитним гасоводом из Бугарске страхујући да би додатне трошкове платили потрошачи или да би "Гаспром" могао да у потпуности прекине проток гаса.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потврдила је да су од бугарских колега добили информацију да ће бити укинуте таксе на транзит руског гаса, који иде за Србију и Мађарску.

"Добра вест из Бугарске, свакако чекамо још и званичне потврде, али смо се донекле и надали да ће то бити исход", рекла је Ђедовић Хандановић за Танјуг.

Истакла је да није било упоришта у постојећим правилима за увођењем тих такси и да се Мађарска управо и позивала на правила ЕУ.

"Ја сам са колегом Петером Сијартом о томе и разговарала приликом његове последње посете Београду и послали смо и званични упит из Србије према Енергетској заједници, а онда они према Европској комисији", рекла је министарка.

Како је рекла, Мађарска је послала и директан упит по том питању Европској комисији.
Ђедовић Хандановић је рекла да су тако и Србија и Мађарске протестовале због увођења такси и навела да и преседани од раније, када су у питању Италија или гас из Алжира, показују да су такве одлуке биле одбачене као неосноване од Европске комисије.

Бугарска је половином октобра увела додатне таксе на увоз и транспорт руског гаса у износу од 20 бугарских лева (око 10 евра) по мегават часу. Таксе су ступиле на снагу 13. октобра, а њихов циљ, како је тада рекао премијер Бугарске Николај Денков није био повећање цена гаса за Србију и Мађарску, већ смањење профита "Гаспрома". Србија и Мађарска добијају руски гас, од 1. јануара 2021. године, кроз крак Турског тока који је назван Балкански ток.

Владајућа коалиција Бугарске планира да укине контроверзне таксе на транзит руског гаса преко њене територије, јер настоје да побољшају везе са колегама из Европске уније и придруже се шенгенској зони за путовања без виза.

Владин потез у октобру да уведе намет за смањење профита руског "Гаспрома" изазвао је забринутост због високих цена и поремећаја у снабдевању широм југоисточне Европе. Док Бугарска тек треба да наплати од клијената свог мрежног оператера, мађарске власти су то означиле као "непријатељски корак" и позвале на истрагу ЕУ о тој одлуци.

Бугарска ће изменити законе како би опозвала порез све док не пронађе приступ широм ЕУ за његову примену, рекли су новинарима у понедељак Бојко Борисов и Кирил Петков, обојица бивши премијери, а сада лидери две највеће странке у земљи.

"Не би требало да пропустимо ову шансу због пореза. Добросуседски односи су увек преовладали, тако ће и остати" рекао је Борисов.

Софија већ дуги низ година настоји да се придружи шенгенској зони, али је за ту одлуку потребно одобрење свих чланица ЕУ. Холандија и Аустрија оклевају да прихвате Бугарску, наводећи њене проблеме са владавином закона и контролом граница. 

image