Економија

"Неће да буду зависни", а не могу без Руса: 42 одсто светског уранијума контролише Путин

Ако Кремљ прекине испоруке овог нуклеарног горива то ће водити поскупљењу, па и новој енергетској кризи.
"Неће да буду зависни", а не могу без Руса: 42 одсто светског уранијума контролише Путин© Rosatom

Земље које су се "кладиле" на нуклеарну енергију како би се енергетски осамосталиле у односу на Русију, лако би могле да ту опкладу и изгубе, јер, како експерти наводе за британски "Експрес", Кремљ на њихову невољу, доминира и над залихама нуклеарног горива.

У рачуници европских политичара који тврде да домаће залихе енергије могу повећати помоћу нуклеарних електрана, измиче један важан чинилац - гориво које се користи у овим постројењима је уранијум, што нас враћаа на Русе који, заједно са Казахстаном, контролишу чак 42 одсто светских резерви уранијума.

Ако Путин реши да те испоруке обустави, то би, као што се десило и са другим горивима, неминовно подигло цене и том енергенту.

Наиме, пре специјалне војне операције у Украјини, Русија је задовољавала 40 одсто потреба Европске уније за гасом. Када су испоруке у Европу обустављене, цене у Британији су такође скочиле, упркос томе што је та земља добијала само четири одсто свог гаса из Русије.

Кад је о уранијуму реч, могла би да се деси иста ствар, будући да ЕУ од Русије добија 20 одсто потребног уранијума. 

"Аргумент је да нуклеарна енергија обезбеђује сигурност снабдевања. Другим речима, тако 'не треба да бринете о Путиновом гасу или нафти са Блиског истока'. Али ово гледиште је веома проблематично. Нема сумње да је цео посао око руске инвазије на Украјину преокренуо нуклеарну индустрију. Цела ова идеја о сигурности снабдевања, да нас нуклеарна енергија неће оставити зависним је лаж", тврди професор Универзитета у Сасексу Пол Дорфман.

Британија се уранијумом снабдева из Аустралије и Канаде, али ако Руси "заврну славине", предвиђа се да последице неће заобићи ни ту земљу. И у њој би могло да дође до поскупљења, а  њих то  посебно забрињава због тога што Уједињено Краљевство баш ових дана најављује и планира да повећа број својих нуклеарних електрана.

image