Економија

Француска поново покреће нуклеарке - рестрикције ипак неминовне

Прекиди у снабдевању струјом могли би да се избегну уколико се потрошња струје смањи за један до пет одсто
Француска поново покреће нуклеарке - рестрикције ипак неминовнеwww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Шест од 12 нуклеарних реактора у Француској, за које је у мају утврђено да имају проблема са корозијом, поправљено је и ускоро би могли бити поново покренуте, изјавила је француска министарка енергетике Ањес Панијер Рунашер.

Она је за радио "Франс интер" рекла да у овом тренутку "нема разлога" да се верује да енергетски оператер ЕДФ неће моћи да поновно покрене све реакторе.

Претходно су медији пренели да је ЕДФ ангажовао око 100 америчких варилаца из Вестингхауса како би се поправке завршиле на време.

Није искључена могућност рестрикција струје

У Француској, око 70 одсто електричне енергије потиче од 56 нуклеарних реактора којима управља ЕДФ. Међутим, многи од њих су затворени због ремонта, неки због проблема са корозијом. Тренутно ради само 31 реактор. ЕДФ се обавезао да ће поново покренути све реакторе пре зиме.

Међутим, од 6. октобра дошло је до штрајкова међу запосленима ЕДФ-а, који су укључени у поправке 19 реактора, због чега је ремонт одложен. 

Прошлог месеца, РТЕ, француски оператер за електричне мреже, упозорио је да не може искључити могућност рестрикција струје због штрајкова који успоравају поправке.

Како наводи РТЕ, прекиди у снабдевању струјом могли би да се избегну уколико се потрошња струје смањи за један до пет одсто, а у случају екстремно хладне зиме за 15 одсто.

Уколико се постројења не покрену на време, то ће, тврди РТЕ, имати "тешке последице" по снабдевање електричном енергијом током зиме.

image