Свет

Америчка нуклеарна индустрија у проблему: Морају да купују гориво од Руса

Америчка влада тражи алтернативне изворе снабдевања обогаћеним уранијумом
Америчка нуклеарна индустрија у проблему: Морају да купују гориво од Руса© Unsplash

Америчке компаније које развијају нову генерацију малих нуклеарних електрана како би се смањиле емисије штетних гасова имају велики проблем: само једна компанија продаје гориво које им је потребно, а она је руска.

Због тога, пише агенција Ројтерс, америчка влада тражи алтернативне изворе снабдевања обогаћеним уранијумом, који се иначе користи као оружје, како би помогла развоју нових, напреднијих реактора и покренула индустрију која ће бити од суштинске важности за земље које желе да остваре циљеве нулте емисије гасова.

"Ово је критична мисија и сви напори да се повећа поизводња се процењују.", саопштено је из Министарства енергетике.

Енергетска криза изазвана сукобом у Украјини обновила је интересовање за нуклеарну енергију. Присталице мањих реактора нове генерације кажу да су такве електране ефикасније, лакше за изградњу и могу да помогну у смањењу употребе фосилних горива.

"Јасна нам је потреба за хитном акцијом како би се интензивирало успостављање одрживог, снабдевања тржишта уранијумом", навели су у министарству.

 Само компанија "Тенекс", која је део руске државне компаније за нуклеарну енергију "Росатом", продаје ХАЛЕУ. Реч је о 20 одсто обогаћеном уранијуму, за разлику од петопроцентног уранијума који покреће већину нуклеарних електрана.

Иако "Росатом" није под санкцијама Запада, америчке компаније попут "Икс енерџија" и "ТераПауера", којима председава милијардер Бил Гејтс, "не желе да зависе од руских сировина"

"После Украјине, није нам пријатно да сарађујемо са Русијом.", рекао је директор спољних послова "ТераПауера", Џеф Навин.

Нуклеарна енергија тренутно се користи за производњу 10 посто светске струје и многе земље сада испитују покретање нових нуклеарних пројеката како би ојачали енергетску безбедност и повећали залихе, али и да би испунили циљеве смањења емисије гасова из стаклене баште.

image
VV inauguration
banner