Економија

Бивши Сорошев партнер: Верујем у руску економију и њен потенцијал

Џим Роџерс је оптимиста у погледу потенцијала земље и отпорности рубље
Бивши Сорошев партнер: Верујем у руску економију и њен потенцијалwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

У тренутку појачаних геополитичких тензија и економске неизвесности, инвеститор Џим Роџерс - суоснивач Квантум фонда и Сорош менаџмент фонда - остаје оптимиста у погледу економске будућности Русије.

У интервјуу за РБК, Роџерс - који има акције у великим руским компанијама као што су "ФосАгро", АФК, "Аерофлот" и Мосовска берза - рекао је да је уверен да вреди улагати у руске акције и да ће, када санкције буту укинуте, руске компаније - чак и оне које су значајно погођене кризом - доживети поновни развој и представљати атрактивну прилику за инвестирање.

"Оптимиста сам. Русија има добру будућност у многим аспектима. Желим да поседујем руске акције, не желим да их продајем", рекао је амерички инвеститор, истичући своје уверење у отпорност и потенцијал руског тржишта.

Роџерс је рекао и да је руска рубља валута са добрим изгледима и сматра да ће поново ојачати након решавања текуће кризе око Украјине.

У интервјуу, Роџерс, који је познат по стратешком улагању у злато и сребро, позвао је инвеститоре да улажу у сребро за које сматра да је потцењено, а такође је указао на потенцијал у пољопривредном сектору, предвиђајући значајно повећање цена због старења пољопривредног становништва и недостатка наследника међу млађом генерацијом, наводи се на финансијском блогу "Рашан маркет".

Роџерс је одбацио идеју да ће Кина иницирати сукоб са САД око Тајвана и оценио да ће Вашингтон бити вероватнији подстрека. Такође је изразио забринутост због растућег америчког дуга.

image