Русија

Шта нас још чека у 2024: Крај украјинског сукоба, јачање рубље и руске економије?

До новембра, односно америчких председничких избора, све одлуке о Украјини већ ће бити донете, а након завршетка сукоба европско тржиште ће се поново отворити за Русију
Шта нас још чека у 2024: Крај украјинског сукоба, јачање рубље и руске економије?© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ове године украјински сукоб ће се завршити, економија и руска рубља ће ојачати, а руски енергенти ће поново бити тражени на европском тржишту, рекао је за "РИА Новости" први заменик шефа економског комитета Савета Федерације Русије Иван Абрамов. 

Како каже, "може се десити таква ситуација да се све заврши до лета", иако је могуће да ће Вашингтон радити на томе да сукоб потраје до новембра, односно америчких председничких избора. Ипак, оцењује, до новембра би већ све одлуке које се тичу Украјине требало да буду донете.

"У Русији ће (ове године) бити одржани избори, 'другови' ће пробати да дестабилизују ситуацију у Русији, али им то неће успети. Схватиће да више нема смисла подржавати Украјину, а без подршке Кијев неће дуго издржати. Тако да ће се све завршити", објашњава он.

После тога, како додаје, отвориће се нова тржишта за руске енергенте, што се посебно односи на мале европске државе које су се нашле под притиском Запада услед новонастале ситуације, а којима прекид сарадње са Москвом није користио.

"Сасвим је могуће да ћемо се до краја године вратити на долар и евро који ће вредeти 70 и 80 рубаља", истако је Абрамов.

Неизбежно је, додаје, да ће доћи до слабљења санкција када се заврши конфликт у Украјини, а прве ће, како каже, од санкција одустати компаније – односно бизнис сектор.

"Данас антируска политика није довела до резултата које Запад очекује, осим губитка глобалног поверења у инвестирање у западне земље – у то да су права инвеститора тамо заштићена. Свет више неће бити исти, десиле су се тектонске промене", закључио је Абрамов.

image