Економија

Амерички инвеститор: Све више земаља оклева да тргује у доларима

Џим Роџерс сматра да међународна валута треба да има апсолутно неутралан статус и да су недостатак неутралности коју је показала Бела кућа, заједно са растућом забринутошћу за кредитну способност САД, лишили долар тог квалитета
Амерички инвеститор: Све више земаља оклева да тргује у доларима© Global Look Press / Natsuki Sakai

Амерички долар почиње да губи водећу позицију широм света, пошто је Вашингтон постао највећи светски дужник, рекао је у среду новинској агенцији "Спутњик" познати инвеститор Џим Роџерс.

Роџерс је приметио да све више земаља оклева да тргује у доларима, јер дубоко ослањање на његову употребу може довести до различитих проблема.

"Многи пријатељи Америке одустају од долара", рекао је Роџерс у интервјуу за руску агенцију.

Он сматра да међународна валута треба да има апсолутно неутралан статус и да су недостатак неутралности коју је показала Бела кућа, заједно са растућом забринутошћу за кредитну способност САД, лишили долар тог квалитета.

"Многи људи почињу да говоре: чекајте мало, не знам да ли желимо да искористимо тај новац, јер бисмо једног дана могли имати проблема. Светска међународна валута би требало да буде потпуно неутрална. Свако га може користити за шта год жели, а Вашингтон сада мења правила. И ако се наљуте на тебе, спречиће те да тргујеш", рекао је Роџерс.

Он је објаснио да све већи број земаља сада тражи алтернативу за долар, додајући да би кинески јуан могао да замени америчку валуту као најчешће средство за спровођење међународних обрачуна.

Русија је јачала економске везе са Кином у последњих неколико година, прихватајући јуан у међународној трговини. Почетком априла кинеска валута је заменила долар као валуту у којој се највише тргује у Русији. Штавише, јуан наставља да продире на бројна друга тржишта широм света.

"То ће се десити. То се увек дешавало. А време Америке и долара се овога пута ближи крају. Ниједна валута није била на врху дуже од 150 година. Нико није био непрекидно на трону", поручио је Роџерс.

image