Економија

Маск: Без трговинских ограничења, кинески електрични аутомобили би слистили конкуренте

Наше запажање је генерално да су кинеске аутомобилске компаније најконкурентније на свету, рекао је Маск
Маск: Без трговинских ограничења, кинески електрични аутомобили би слистили конкурентеGetty © Win McNamee/Getty Images

Амерички милијардер и власник "Тесле" Илон Маск је поручио да би кинески произвођачи аутомобила "слистили" већину других светских аутомобилских компанија да не постоје трговинска ограничења.

"Наше запажање је генерално да су кинеске аутомобилске компаније најконкурентније на свету", рекао је Маск у среду током конференције о "Теслиној" заради, одговарајући на питање да ли види било какву прилику за партнерство са кинеским произвођачима.

Он сматра да ће кинески произвођачи остварити значајан успех ван матичне земље, али да стопа успеха зависи од ограничења која ће бити уведена на продају кинеских аутомобила, будући да би иначе "слистили" своје стране конкуренте.

"Они су изузетно добри", рекао је Маск, али додаје да "Тесла" не види "очигледну прилику за партнерство" осим дељења своје мреже за пуњење, и лиценцирања технологије за самосталну вожњу, односно "било чега што може помоћи у поспешивању револуције одрживе енергије".

"Тесла" је на својој кожи осетио конкурентност кинеских аутомобила крајем прошле године, када га је у броју продатих аутомобила претекао кинески "БИД", који је продао 944.779 (хибридних и електричних) возила, у односу на "Теслиних" 526.409 (електричних), преноси портал "Никеи Азија".

Упркос ривалству са "БИД-ом", "Тесла" и даље сматра кинеску компанију за важног добављача батерија.

"Веома смо захвални нашим добављачима", рекао је Маск, наводећи "Панасоник", "КАТЛ", "ЛГ" и "БИД", и додавши да "Тесла" намерава да повећа поруџбине од наведених добављача у текућој години.

У међувремену, "Теслиним" аутомобилима је у Кини ограничен улазак на више локација од државног значаја због забринутости о њиховој безбедности, а усред ескалације тензија између Пекинга и Вашингтона, напомиње овај медиј.

"Тесла" је усред појачане конкуренције и неизвесности политике овог месеца поново снизио цене у Кини, након што је исто учинио у више наврата прошле године. Смањење цене додатно доводи у питање профитабилност Маскове компаније, пошто је у среду пријавила други узастопни пад зараде.

image
VV inauguration
banner