Магазин

Амбер: Руски електрични аутомобил будућности необичног изгледа изазвао буру реакција

Фотографије руског електричног аутомобила Амбер ових дана круже свим друштвеним мрежама, а његов дизајн је привукао пажњу како љубитеља четвороточкаша, тако и "дежурних" шаљивџија, који су масовно коментарисали да веома подсећа на аутиће које цртају деца. Због превеликог интересовања, на коментаре је морао да одреагује и произвођач, који је појаснио да ће се дизајн финалног производа разликовати. Техничке карактеристике још увек нису познате, а серијска производња је најављена за 2025. годину.
Амбер: Руски електрични аутомобил будућности необичног изгледа изазвао буру реакција© Youtube / Cool Ideas

Фотографије руског двоседа необичног дизајна, који би већ 2025. године могао ући у серијску производњу, пре само неколико дана обишле су читав свет, а многи корисници су изјавили да аутомобил веома подсећа на оне које цртају малишани. 

Аутомобилска кућа Автотор, која стоји иза овог пројекта, је због великог броја оваквих коментара сасвим непланирано морала да се огласи. Како је наведено у званичном саопштењу, финални производ ће изгледати потпуно другачије - модерно и нимало налик овом на фотографијама.

"Слике које су постале виралне немају ништа заједничко са дизајном аутомобила Амбер, који израђује Автотор. На сликама је "мула" (универзални носач агрегата) која се користи за тестирање рада система, а не прототип будућег аутомобила", навела је прес-служба компаније која ће се бавити производњом аутомобила.

Техничке карактеристике се чувају у тајности

Аутомобилска фабрика Автотор још увек није обелоданила техничке карактеристике електричног аутомобила Амбер. Једино што се са сигурношћу може рећи јесте да су све главне компоненте - мотор, инвертер, контролна табла и акумулаторске батерије домаћег порекла. Стручњаци у овој области су ипак успели да наслуте шта ће се налазити испод хаубе руског електрокара: акумулатор од 27 киловат-часова који ће моћи да развије брзину од максимално 105 километара на час. Планирано је да Амбер буде лансиран у три категорије: Л7 (квадрицикл масе до 400 килограма), М1 (путничко возило) и аутомобил за људе са ограниченим способностима односно инвалидитетом. Из Автотора наводе да није немогуће да се осим електричног, појави и модел са унутрашњим сагоревањем.

Планирана производња 50.000 аутомобила годишње

Произвођачи су веома оптимистични по питању овог пројекта, а како и сами наглашавају, Амбер је будућност руске аутомобилске индустрије. Из Автотора најављују да је планирано да четвороточкаш буде компактан и приступачан, како би одговорио на захтеве возача, али и ситуацију на улицама Русије, где је управљање великим возилима, а посебно њихово паркирање, изазов за себе. Први прототипи ће се појавити већ током 2024. године, и они ће понети и техничке и физичке карактеристике будућег електрокара, а планирано је да са траке у првих годину дана "сиђе" чак 50.000 аутомобила.

image
VV inauguration
banner