Упозорење економисте аутора "Црног лабуда": Раст дуга САД личи на "спиралу смрти"

Аутор чувене књиге "Црни лабуд" о последицама непредвидивих догађаја на светску економију рекао је да амерички дефицит расте до те мере да би било потребно чудо да би се поправила штета

Сједињене Америчке Државе се суочавају са растом дугова који подсећају на "спиралу смрти", изјавио је либанско-амерички економиста Насим Николас Талеб.

Аутор чувене књиге "Црни лабуд" о последицама непредвидивих догађаја на светску економију рекао је да амерички дефицит расте до те мере да би било потребно чудо да би се поправила штета.

"Све док имате Конгрес који наставља да повећава лимит задужења и склапа послове јер се боји последица исправних одлука, то је политичка структура политичког система, на крају ћете имати спиралу дуга. А спирала дуга је попут спирале смрти", упозорио је Талеб, преноси "Блумберг".

Талеб је дефинисао растући терет дуга као "бели лабуд", ризик који је вероватнији од изненадног догађаја "црног лабуда". Иако није идентификовао конкретне резултате на тржиштима, рекао је да "бели лабудови" укључују и амерички дефицит и економију која је далеко подложнија шоковима него претходних година.

Разлог за то је, како је рекао, тај што је свет због глобализације далеко више међусобно повезан, а проблеми у једном региону могу да рикошетирају широм света.

Бивши министар финансија, Роберт Рубин, такође је недавно, рекао је да је највећа светска економија у "ужасној позицији" у погледу њених федералних дефицита, док је потпредседник "Блек Рока" Филип Хилдебранд упозорио да би свако неизвршење обавеза могло угрозити долар као глобалну валуту.

Амерички државни дуг је крајем 2023. године први пут у историји премашио 34 билиона долара.