Економија

Раст БДП у четвртом кварталу 3,8 одсто, Табаковић: За четири године привреда порасла 12 одсто

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је у последње четири године остварен кумулативни раст српске економије од око 12 одсто, упркос смањеној екстерној тражњи и додала да је то потврда доброг економског стања у земљи
Раст БДП у четвртом кварталу 3,8 одсто, Табаковић: За четири године привреда порасла 12 одсто© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Реални раст БДП-а у четвртом кварталу 2023. године био је већи за 3,8 одсто у односу на исти период претходне године, објавио је данас Републички завод за статистику. Раст је исказан у сталним ценама, на основу флеш процене.

Обрачун кварталног БДП за четврти квартал 2023. године, који је детаљнији и који се изводи на нижим нивоима агрегирања, биће објављен у саопштењу Квартални БДП у Републици Србији 29. фебруара 2024. године.

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је у последње четири године остварен кумулативни раст српске економије од око 12 одсто, упркос смањеној екстерној тражњи и додала да је то потврда доброг економског стања у земљи.

Она је, на представљању извештаја о транзицији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), који ове године носи наслов "Велике и мале транзиције", казала да је у том периоду остварен и висок прилив страних директних инвестиција, које у претходне две године достижу рекордне износе од 4,4 и 4,5 милијарди евра.

Тај ниво прилива директних страних инвестиција, како је нагласила Табаковићева, потврда су креираног повољног пословног окружења и раста инвестиционог поверења, а захваљујући одговорној економској политици коју воде Влада и централна банка Србије.

"И незапосленост је у Србији са преко 20 одсто спуштена на једноцифрени ниво, уз снажан и распрострањен раст запослености и зарада", рекла је гувернерка и додала да српска привреда бележи снажан раст профитабилности, док је до пре једне деценије пословала с минусом.

image