Економија

Влада усвојила Уредбу: Возачима и до 5.000 евра за куповину аутомобила

Уредбом која је данас усвојена предвиђена је подршка за куповину више врста електричних возила
Влада усвојила Уредбу: Возачима и до 5.000 евра за куповину аутомобилаGetty © Sean Gallup

Влада Србије усвојила је данас на седници Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон, за шта је Министарство заштите животне средине определило 170 милиона динара.

Право на субвенцију могу да остваре физичка лица, предузетници и правна лица, а захтеви се подносе министарству до 31. октобра. Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је рекла да је то једна од мера државе за унапређење квалитета ваздуха и животне средине.

"Средства која смо наменили за 2024. годину биће додељена према пристиглим, уредним захтевима грађана и привреде, све док се не утроши укупан износ или најкасније до 31. октобра. Уколико се покаже да интересовање грађана и привреде знатно премашује опредељен износ, ми ћемо се потрудити да обезбедимо додатна средства за субвенције за куповину нових електричних возила", рекла је Вујовић.

Уредбом која је данас усвојена предвиђена је подршка за куповину више врста електричних возила. Грађани и правна лица који желе да остваре право на субвенционисану куповину електричног мопеда или лаког трицикла, могу да рачунају на подршку од 250 евра у динарској противвредности.

За куповину електричних мотоцикала, мотоцикала са бочним седиштем, тешких трицикала, лаких и тешких четвороцикала, предвиђена је подршка у износу од 500 евра.

Највећи износ субвенције доступан је за електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тоне, и креће се од 2.500 до 5.000 евра.

image