Русија

Велико повећање продаје аутомобила у Русији: "Лада" најтраженија

Укупно је продато 606.952 путничких возила у првих осам месеци ове године, 41% више него у истом периоду пре годину дана
Велико повећање продаје аутомобила у Русији: "Лада" најтраженијаwww.globallookpress.com © © Petrov Sergey

Продаја аутомобила у Русији наставила је да расте, и више је него удвостручена у августу у односу на исти месец прошле године, показали су подаци руске аналитичке агенције "Аутостат".

Продаја нових путничких аутомобила прошлог месеца је достигла 109.731 возило, што је два и по пута више него у августу 2022, пише РТ Интернешенел. Укупно је продато 606.952 путничких возила у првих осам месеци ове године, 41 постовише него у истом периоду пре годину дана.

Руска "лада" остаје најпродаванији бренд у земљи са 28.721 продатим аутомобилом у августу, што представља 26 посто тржишног удела. Прате је кинески брендови аутомобила, који настављају да попуњавају празнину коју су оставиле западне компаније.

"Чери", други по величини кинески извозник аутомобила у свету, забележио је раст продаје у Русији на 13.412 возила прошлог месеца. "Хавал" је на трећем месту, са 10.979 продатих аутомобила. "Џели" и "Чанган"су такође били међу првих пет најпродаванијих брендова у августу, са 8.838 и 6.869 продатих возила.

Руска аутомобилска индустрија, која се у великој мери ослањала на стране инвестиције и опрему, била је погођена одласком међународних произвођача због западних санкција уведених због сукоба у Украјини.

Продаја нових аутомобила пала је за 59 одсто прошле године, пошто су амерички, европски, јапански и јужнокорејски произвођачи аутомобила или напустили Русију или обуставили испоруке аутомобила и компоненти, заустављајући локалну производњу на неодређено време.

У међувремену, кинески произвођачи аутомобила започели су велику експанзију на руском тржишту и очекује се да ће ове године достићи 60 посто удела у укупној продаји, према ланцу продаваца аутомобила "Автодом".

Кина је прошле године извезла више од 160.000 аутомобила у Русију, чиме је више него удвостручило свој тржишни удео.

image