Економија

Пословно поверење у Европи дотакло само дно, Кина све више напредује

Корпоративна Америка има суморна предвиђања за Европску унију и мање депресивна за пословање код куће
Пословно поверење у Европи дотакло само дно,  Кина све више напредујеwww.globallookpress.com © Christian Vorhofer/imageBROKER.com

Пословно поверење у Европи пало је на најнижи ниво у другој половини 2022. године, при чему трећина највећих индустријских компанија на континенту очекује да ће потпуно зауставити или смањити пословање у ЕУ због рекордних цена енергената и смањене потражње.

Подједнако суморни у погледу европске привредне будућности су и амерички пословни лидери, који очекују дубоку рецесију у ЕУ у наредних 12-18 месеци, док у САД очекују краткотрајан и мањи пад, показало је истраживање "Европског округлог стола за индустрију", лобистичке групе за велике компаније и америчке аналитичарске куће "Конференс борд".

Истраживање је, пише "Фајненшл тајмс" показало да индустрија ЕУ трпи озбиљне последице због сукоба у Укранини.

Финансијско-аналитичарска компанија "Ес енд Пи глобал" саопштила је да је од новембра 2020. дошло до најоштријег пада активности приватног сектора. Индустријски сектори, од производње хемикалија преко ђубрива до керамике, били су приморани да обуставе производњу због растућих трошкова енергената, док други повећавају увоз.

Председавајући немачке хемијске групе БАСФ Мартин Брудермилер каже да није изненађен овим подацима.

"Већ сам се уверио у утицај енергетске кризе на енергетске интензивне европске индустрије и ефекат таласања у целом ланцу вредности. И даље смо у стварном ризику од таласа деиндустријализације, јер стални високи трошкови енергије подривају глобалну конкурентност европских производних локација."

Двогодишње истраживање европских пословних лидера показало је да је мера поверења у Европи пала са 37 у првој половини 2022. на 24 у октобру, што је најнижи ниво од почетка пандемије. Поверење америчких пословних лидера пало је на нивое који нису забележени од рецесије 2007-2009, са 42 на 32. Оцена изнад 50 одражава више позитивне него негативне одговоре.

"Изгледи за Еврозону су замагљени због растућих цена енергената које гуше производњу и раста инфлације која задире у реалне приходе и потрошњу", рекао је економиста "Оксфорд економикса" Рикардо Марчели Фабијани.

Индустрија такође упозорава на ризик да би америчка иницијатива зелене технологије вредна 369 милијарди долара, позната као Закон о смањењу инфлације, могла да скрене још више инвестиција из Европе.

Кинески пословни лидери су се, у међувремену, истакли као изванредни у иновацијама, са општом мером њиховог пословног поверења која се побољшала у другој половини 2022. године, иако је и даље остала негативна у целини.

Да Кина успева у својој амбицији да напредује у ланцу вредности, указује и чињеница да је око трећине европских пословних лидера рекло је да је Кина важан покретач истраживања и развоја и иновација за њихова предузећа.

image