Економија

Брнабић: Европска унија успорава са инвестицијама у Србији, рачунамо на Азију

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је у 2023. године 30 одсто страних инвестиција дошло из Кине, али да Србија има све боље односе у инвестиционом, па и у политичком аспекту са Јапаном и да ће у будућности велики фокус бити и на Кореји
Брнабић: Европска унија успорава са инвестицијама у Србији, рачунамо на Азију© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Време брзих промена и нестабилност су велики проблем за друге земље, док је за Србију то било природно окружење, што је земља успела да искористи као највећу предност. Велике земље су као мултинационалне компаније, а мале као стартапи и могу брже да се мењају и прилагођавају, рекла је премијерка Ана Брнабић на "Копаоник бизнис форуму".

Она је да је Немачка неприкосновени партнер број један Србије када је реч о размени робе, САД у размени услуга, док је највећи извозник из Србије, компанија из Кине, што је резултат диверсификације која представља велику сигурност за нашу земљу.

"Видите колика је то диверсификација која није дошла случајно, то је предмет визије и мислим да је то за нас велика сигурност. Србија је успела да своје хендикепе из претходног периода претвори у своју предност. Управо у четвртој индустријској револуцији мале земље могу брже да напредују, јер могу лакше да се мењају и да се прилагођавају", рекла је премијерка.

Рачунамо на инвестиције из Азије

Она је рекла да највећи проценат инвестиција у Србију долази из Европске уније, али и да све већи број инвестиција стиже и из Азије.

"Када погледате све глобалне економске индикаторе и показатеље, ви ћете видети да Европска унија у сваком смислу успорава, па да је и пала у смислу укупних инвестиција. Дошла је сада, ако се не варам, на неких 29 процената. Азија расте и ту не мислим само на Народну Републику Кину. Кина, наравно, изузетно брзо и даље, како год окренете, и даље снажно", навела је Брнабић.

Додала је да је у 2023. године 30 одсто страних инвестиција дошло из Кине, али да Србија има све боље односе у инвестиционом, па и у политичком аспекту са Јапаном.

"Нама је велики фокус у будућности Кореја. Ми смо потписали, кад сам ја била у Кореји споразум о међусобној заштити и промоцији инвестиција, кренули у разговоре, Кореја усвојила да ми будемо једна од десет земаља са којима разговарају о споразуму о слободној трговини, изузетно важна ствар за нас", рекла је Брнабић.

Бољи од Бугара у извозу ИКТ услуга

Брнабић је истакла да је Србија прошле године први пут по извозу услуга ИКТ сектора престигла Бугарску, што је остварила, јер држи свој економски курс.

''Први пут у прошлој години смо имали годишњи извоз услуга у ИКТ сектору који је престигао Бугарску. Они су били на 3,3 милијарде евра, а ми смо били на 3,44 милијарди, то је велики успех. Ми смо успели да надокнадимо то што је 2016. извоз бугарског ИКТ сектора био за 33 одсто већи него наш'', рекла је Брнабић током обраћања на панелу ''Акциони план зелене транзиције у Србији'' на Бизнис форуму на Копаонику.

Она је оценила да Србија не само да има амбицију да постане софистицирана економија, већ то и успева.

''Ми успевамо да без обзира на спољне притиске идемо тим путем, и заиста нам не треба да у земљи правимо неке дестабилизације које нико не може да разуме, или на које нико не може да одговори'', рекла је Брнабић, додајући да је за успешну земљу кључно да има одговорну власт.

image