Економија

Министар привреде: Не постоји дискриминација домаћих инвеститора на рачун страних

Слободан Цветковић је рекао да је циљ српске привреде да придобије што већи број страних инвеститора, јер бисмо када би сав новац дали на домаћу приведу имали проблем из више разлога, на првом месту, јер немамо тржиште
Министар привреде: Не постоји дискриминација домаћих инвеститора на рачун страних© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министар привреде Слободан Цветковић нагласио је вечерас на Копаоник бизнис форуму да у Србији апсолутно не постоји дискриминација домаћих инвестиција на рачун страних. Он је рекао да је "проблем између потентности домаће привреде и стране привреде".

"Наша предузећа, породична, почела су да се развију деведесетих година, прошла су и санкције, и бомбардовање, и остале проблеме, инфлације, хиперинфлацију и просечни привредник акумулирао је пет, 10, 15, 20 милиона евра, то су неки максимум. За разлику од страних фирми које долазе из привредног амбијента у којем су могле да акумулирају милијарде и самим тим да у Србију уложе и 200, 300 милиона евра", рекао је министар.

Нагласио је да је циљ српске привреде да придобије што већи број страних инвеститора, јер бисмо када би сав новац дали на домаћу приведу имали проблем из више разлога, на првом месту, јер немамо тржиште.

Те стране инвестиције и страни инвеститори, како је додао, прво што су велике, а друго запошљавају велики број радника, 100, 200, 300, 500, радника и доносе нове технологије.

"Имају своја тржишта, вуку домаћу привреду. Домаћа привреда постаје нека врста кооперанта тих великих система и у будућности могу постати извозници на та страна тржишта", рекао је Цветковић и додао да зна да би сви волели да имамо привреду коју смо имали за време Југославије, гиганте који запошљавају 20.000 људи, али да то није реално.

Кроз оно што се ради, како каже, помаже се домаћа привреда, рекао је он и додао да сигурно постоје могућности да се фокуси можда додатно боље изоштре.

Страни инвеститори су потентнији, имају више новца, доносе нове технологије, нове квалитете, отварају ново тржиште, казао је Цветковић на панелу ''Изазови српске привреде: Поглед из угла домаћих и страних инвеститора''.

Рекао је да је саветовао домаће инвеститоре да се каче на глобалне компаније, јер је српско тржиште мало.

''Зато је важан отворени Балкан'', нагласио је он и подсетио да ретко које домаће предузеће извози у Европу или чак у регион.

''Стране инвестиције су одлична ствар, оне директно вуку домаће инвестиције, оне отварају тржиште, оне нас терају да се развијамо, оне нас терају да се унапређујемо и да уводимо стандарде'', казао је Цветковић.

Додао је да за кратко време колико је министар, срео пуно људи који уопште нису ни свесни шта су све могућности, где могу да конкуришу за какве врсте субвенције и какве врсте помоћи.

Позвао је домаће привреднике да дају конкретне пројекте. На панелу је говорио и председник Српског пословног клуба ''Привредник'' Зоран Дракулић који је, поред осталог, рекао ''да из године у годину понављају да домаћа привреда нема подршку државе'' и ''да у Србију долазе предузећа која се после неколико година затварају и остављају људе без посла'', уместо да се улаже у домаћу привреду без које нема привредног раста.

image