Економија

Стопа инфлације све већа: Због скупљег бензина и становања дивљају потрошачке цене у САД

Индекс потрошачких цена порастао је за 0,4 одсто
Стопа инфлације све већа: Због скупљег бензина и становања дивљају потрошачке цене у САД© Joe Raedle/Getty Images

Више цене бензина и смештаја у фебруару су довеле до снажног тренда раста потрошачких цена у Америци у фебруару, а све то, како Ројтерс наводи, указује на извесни заастој инфлације који би могао да одложи очекивано смањење каматне стопе у јуну од стране Федералних резерви.

Индекс потрошачких цена (ЦПИ) порастао је прошлог месеца за 0,4 одсто након што је у јануару скочио за 0,3 одсто, саопштио је Биро за статистику рада Министарства рада.

Бензин и смештај, што укључује и цене кирије, допринели су за око шездесет одсто порасту овог индекса. У периоду од 12 месеци до фебруара, ЦПИ је порастао за 3,2 одсто, након што је у јануару порастао за 3,1одсто.

Економисти које је анкетирао Ројтерс предвиђали су да ће ЦПИ порасти за 0,4 одсто на месечном нивоу и 3,1 процената на годишњем нивоу. Годишњи раст потрошачких цена јесте успорен са максимума од 9,1 одсто јуну 2022. године, али је последењих месеци тај напредак заустављем.

Инфлација је у јануару порасла углавном јер су на почетку године цене повећали пружаоци услуга за које економисти кажу да нису у потпуности обухваћени моделом који је влада користила да би из података избацила сезонске промене.

Такође је дошло до скока у власничкој еквивалентној закупнини (ОЕР), што је мера износа, која се разликује од ренте, а представља износ који би власници кућа платили за изнајмљивање или зарадили од изнајмљивања своје имовине.

"Постоји велика вероватноћа да ће инфлација ОЕР-а чешће напредујући премашити инфлацију ренте", каже економиста "Бенк ов Америка секјуритис" у Њујорку, Стивен Џуно.

Он додаје да би инфлација ренте и ОЕР-а требало да настави да се смањује током године, смањујући тако и основну инфлацију.

Искључујући променљиве компоненте хране и енергије, ЦПИ је порастао за 0,4 одсто прошлог месеца након што је порастао за исту маржу у јануару. У периоду од 12 месеци до фебруара, такозвани основни ЦПИ је порастао за 3,8 одсто. То је био најмањи међугодишњи пораст од маја 2021. и уследио је након повећања од 3,9 одсто у јануару.

ФЕД прати индексе цена за личну потрошњу за циљну инфлацију од 2 одсто. Ове мере се примењују по стопама које су блаже од ЦПИ. Иако је раст радних места убрзан у фебруару, стопа незапослености је порасла на двогодишњи максимум од 3,9 одсто, а годишња инфлација плата је мало успорила.

image
VV inauguration
banner