Економија

Немачку чека драстично поскупљење струје од 1. јануара

Очекивано поскупљење ће у неким областима износити и до 130 одсто
Немачку чека драстично поскупљење струје од 1. јануараwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich/dpa

У Немачкој ће од 1. јануара 2023. године наступити драстична поскупљења струје, која ће у неким случајевима износити и 130 одсто од претходне цене.

Различити извори указују да ће поскупљење у просеку износити 60,5 одсто, односно 54 одсто, али ће оно драстично варирати од области до области.

Тако, становници Минхена, где је цена струје износила 25 центи, исту количину струје ће од јануара плаћати 61,9 центи, док ће цена струје у Келну од следеће године износити 55 центи, што представља поскупљење од 130 одсто.

Просечна цена струје у Немачкој тренутно износи 32,7 центи по киловат сату, указује "Дојче веле" на српском.

Суновратни раст цена гаса, изазван санкцијама које је ЕУ увела Русији од почетка војне операције у Украјини, сматра се једним од главних разлога за најављено поскупљење.

Поскупљење производње струје у гасним електранама утиче и на цене струје из других типова електрана, будући да тзв. Merit order принцип ЕУ  подразумева да најскупља електрана која је неопходна за покривање потражње у датој земљи утиче на цену струје, додаје немачки медиј.

Немачка влада је у петак донела најављени нацрт за низ мера којима се ограничава цена гаса и струје у земљи. Министар економије Немаче Роберт Хабек очекује да би Бундестаг и Бундесрат могли да мере озаконе до средине децембра.

У нацрту закона се наводи да ће домаћинства и мала предузећа плаћати основну квоту струје од 80 одсто потрошње из претходне године добијати по фиксној бруто цени од 40 центи по киловат сату, а остатак по тржишној цени.

Индустријске фирме ће добијати гарантовану нето цену од 13 центи по киловат сату за основну квоту од 70 одсто потрошње 2021. године.

Ограничења ће важити до априла 2024. године, и биће делимично финансирано опорезивањем 90 одсто тзв. додатног профита који фирме остварују на тржишту електричне енергије услед високих цена струје на берзи.

image