Економија

Мрачне прогнозе: Аустрију чекају године слабог раста са високом инфлацијом

Цене струје и гаса остаће четири до пет пута скупље него пре 2020. године, наводи економски институт "Вифо"
Мрачне прогнозе: Аустрију чекају године слабог раста са високом инфлацијом© Unsplash

Високе цене енергената нису само краткорочно зауставиле раст привреде Аустрије, већ ће раст остати на ниском нивоу средњорочно, прогнозира аустријски економски институт "Вифо".

Према проценама овог института, следећа година биће година "стагфлације", односно година са високом инфлацијом и ниским растом, након чега ће аустријска привреда поново почети да расте, али уз просечни годишњи раст у висини од једног процента у периоду од 2023. до 2027. године.

Цене струје и гаса остаће четири до пет пута скупље него пре 2020. године, а високе цене енергената ограничавају могућности производње и конкурентности, пре свега енергетски интензивних компанија, додаје се у анализи.

Истовремено, високе цене смањују куповну моћ и потрошњу, а реална лична потрошња следеће године ће, наводи се, порасти за свега један одсто.

За 2023. годину, "Вифо" прогнозира инфлацију од 6,5 одсто која ће остати на високом нивоу до 2027. године када ће пасти на 2,4 процента. 

Када је реч о јавном дугу, очекује се да ће наредне године стопа бити на 74,1 одсто, а да ће до 2027. пасти на 67,8 процената.

Инфлација порасла на 11 одсто

Раније је аустријски Статистички завод саопштио да је инфлација у тој земљи у октобру порасла на 11 одсто, те да је у односу на септембар реч о расту од једног процента.

Инфлација у Аустрији већ дуже време расте и константно обара нове рекорде, а као главни разлог наводе се цене енергената за домаћинства и предузећа.

"Код два главна узрока за повећање инфлације, енергената и горива, видљив је привремени крај скоку цена", саопштио је директор Статистичког завода Тобијас Томас.

Он је навео да је, међутим, у другим областима видљиво поскупљење, што повећава издатке грађана и с тим у вези, поменуо је раст цене одеће, али и све већи раст цена намештаја, намирница и гастрономске понуде.

Без издатака за енергенте и горива инфлација би била на нивоу од 7,3 одсто, додао је Томас.

image