Економија

Оптимистични Фед: Инфлација још није под контролом, али ми смањујемо каматне стопе

Централна банка САД најавила да ће смањити трошкове задуживања
Оптимистични Фед: Инфлација још није под контролом, али ми смањујемо каматне стопеGetty © China News Service / Contributor

Председавајући Федералних резерви Џером Пауел оптимистично је најавио да ће економија САД расти брже од очекиваног ове године, што оставља простор Феду за смањење каматних стопа.

Комбинација снажног економског раста, ниске незапослености и теоријског пада инфлације подстакла је наде званичника да ће се америчка економија ове године повећати за 2,1 одсто, брже од већине других напредних економија, пише "Фајненшел тајмс".

Иако је базна инфлација (која уклања нестабилне цене енергената и хране из једначине) висока, Пауел је наговестио да то неће одвратити Фед од плана да смањи трошкове задуживања са њиховог тренутног максимума у 23 године од 5,25-5,5 одсто.

"Економија има добре резултате", рекао је Пауел. Инфлација од 2,4 одсто креће се ка Федовом циљу од два одсто, сугерисао је он. "Настављамо да остварујемо добар напредак у смањењу инфлације", додао је.

Очекује се да ће Фед почети са ублажавањем монетарне политике око јуна, нудећи одређено олакшање Американцима који се боре са порастом хипотекарних стопа и трошкова кредитних картица.

Упркос томе, неки економисти верују да ће недавни амерички подаци, нарочито о инфлацији, натерати централну банку да буде опрезнија. Инфлација цена неких роба и услуга остаје стабилно висока. Трошкови бензина, највидљивији мерач ценовних притисака код Американаца, порасли су 15 одсто од почетка јануара. Неки други трошкови, као што су кирије и осигурање аутомобила, и даље брзо расту.

Пауел је умањио значај недавног пораста потрошачких цена, рекавши да би сезонски ефекти могли да стоје иза повећања. Такође је одбацио да ће тржиште рада у САД ометати борбу против инфлације.

"Видели сте прошле године веома снажно запошљавање и брзо опадање инфлације", рекао је председник Феда. "Сам по себи, снажан раст радних места није разлог да будемо забринути због инфлације", додао је он.

Тржиштима су се допале вести и оптимизам Феда па су се берзе затвориле на рекордном нивоу, а цене државних обвезница порасле.

Пауелови коментари обрадовали су и Бајденову администрацију, нарочито јер се чини да ће трошкови позајмљивања почети да падају пре председничких избора у новембру. 

image
VV inauguration
banner