Свет

Демократско предизборно поткупљивање: Бајден поништио 1,2 милијарде долара студентских кредита

Млади бирачи сматрају да Бајден чини премало на решавању студентских зајмова
Демократско предизборно поткупљивање: Бајден поништио 1,2 милијарде долара студентских кредита© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Подстакнута слабим резултатима председника Џозефа Бајдена на предизборним анкетама, нарочито међу генерацијом Зед, Бела кућа је саопштила да ће поништити студенске зајмове више од 150.000 Американаца у вредности од 1,2 милијарде долара.

Отпис дугова део је програма који је представљен у јануару са циљем да се помогне онима који су своје зајмове исплаћивали најмање 10 година.

Овај потез – који користи онима који су уписани у владин план Уштеде на вредном образовању (САВЕ) – брише зајмове за оне који су позајмили мање од 12.000 долара за своје високо образовање.

"Данашњим саопштењем још једном шаљемо јасну поруку зајмопримцима који су имали ниска средства: Ако сте плаћали деценију, урадили сте свој део посла и заслужујете помоћ", рекао је министар образовања Мигел Кардона.

Велики број бирача из генерације Зед - 43 одсто – сматра да Бајден чини премало на решавању студентских зајмова, показала је анкета "Блумберга".

Предизборне анкете показују да Бајден стоји слабије од главног ривала Доналда Трампа, па се овај потез администрације може сматрати и "предизборним поткупљивањем", нарочито јер је Бела кућа саопштила да ће сви којима су позајмице опроштене добити мејлом обавештење председника да су им дугови опроштени.

Очекује се да ће број оних којима ће студентске позајмице бити опроштене расти, како више људи буде испуњавало услове програма САВЕ, који има 6,9 милиона уписаних људи. Званичници администрације су одбили да процене колико ће зајмопримаца на крају добити опроштење дугова у оквиру програма.

image