Економија

Кина им помрсила конце: Макрон иде код Бајдена да тражи милост за европску економију

Закон о смањењу инфлације који предузећима у САД омогућава субвенције и чини европску индустрију мање конкурентном биће главна тема разговора, указују извори
Кина им помрсила конце: Макрон иде код Бајдена да тражи милост за европску економијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Француски председник Емануел Макрон састаће се следеће недеље са својим америчким колегом Џозефом Бајденом, када ће са председником САД разговарати о низу економских питања.

Састанак два западна лидера требало би да представља знак јединства Француске и Америке у супротстављању Русији и Кини, док пукотине у трговинским односима те две западне земље прете да буду продубљене одговорима САД на економску, односно енергетску кризу.

Главна тема разговора биће амерички Закон о смањењу инфлације (ИРА), преноси Ројтерс.

Европљани упозоравају да би огроман пакет субвенција намењен америчким произвођачима могао задати смртоносни ударац европским индустријама, које су већ угрожене због раста цена гаса и нафте проузрокованог санкцијама које је ЕУ наметнула Москви због покретања војне операције у Украјини.

Макрон ће покушати да убеди САД да додатно слабљење европских компанија није у њиховом интересу, у тренутку када се Запад сусреће са озбиљном економском конкуренцијом из Кине, наводи анонимни француски дипломата.

"Макрон ће рећи да Кина очигледно представља изазов и да ми можемо помоћи другима у ЕУ да се освесте по том питању. Али не можете од нас тражити да помогнемо при супротстављању Кини док нас спутавате ИРА-ом", додао је он.

Макрон ће такође покренути питања енергетике, укључујући ту и могућу сарадњу на плану нуклеарне енергије, али и високе цене по којима САД продаје гас у ЕУ, додаје Ројтерс.

Француска компанија "ЕДФ" ангажовала је стотине америчких стручњака који ће помоћи при рестаурацији француских нуклеарних електрана.

Француски нафтни гигант "Тотал енерџис" поседује велики терминал за течни природни гас у Мексичком заливу. Макрон је претходно најавио да ће питање цена гаса покренути директно са Бајденом.

"САД производе јефтин гас, али нам га продају по високој цени, и поврх тога имају огромне субвенције у неким секторима које наше пројекте чине неконкурентним", изјавио је Макрон почетком новембра.

"Мислим да је то није фер и отићи ћу у Вашингтон у духу пријатељства крајем месеца... да се једноставно заложим за једнаке услове", додао је он.

image