Свет

"Броманса" Макрона и Сунака обрадовала Француску и Британију

Новопечени пријатељ с друге стране Ламанша требало би Енглезима да помогне и око Брегзита, а сви се надају доброј енергетској сарадњи и заједничком сузбијању илегалних миграција преко канала
"Броманса" Макрона и Сунака обрадовала Француску и Британију© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

"Удварање" је тек почело, али после много дугогодишњих свађа, на Ламаншу би коначно могла да се роди љубав, пише "Политико", додајући да се високи званичници Француске и Велике Британије надају да ће "веза" између Ришија Сунака и Емануела Макрона довести до нове "Ентенте Кордијале"(низ споразума потписан 1904. године између две земље).

Лист духовито примећује да би двојицу лидера упариле и све модерне "дејтинг" апликације. Јер обојица су углађени, богати, омалени инвестициони банкари у раним четрдесетим, склони моћи, прагматизму и политици десног центра.

И најважнији, први састанак, прошао је добро - билатерални сусрет на маргинама конференције Уједињених нација ЦОП27.

Макрон је одмах Сунака позвао у Париз, на конференцију подршке Украјини, а Британац на овај позив тек треба да одговори.

Али, и пре Париза двојицу лидера чека један занимљив састанак: на прелепим плажама Балија, где ће бити одржан самит Г20.

Јасно је да се након дугог и бурног периода после Брегзита, обе владе надају да ће им Сунаков долазак у Даунинг стрит број 10 пружити шансу за нови почетак.

Високи званичник Министарства иностраних послова Велике Британије који познаје обојицу, такође верује да ће њихова "броманса" добро функционисати.

"Није изненађујуће што ће се сложити. Они су двојица најмлађих, најсвежијих лидера у Европи и обојица сматрају да наше земље треба да раде заједно с обзиром на ситуацију у свету. То су наши национални интереси", рекао је британски званичник.

Жан-Пјер Жује, бивши француски амбасадор у Великој Британији, верује да ће међусобном разумевању помоћи и то што је један раније био банкар, а други министар финансија.

"Имали су сличне путеве, виде тржишта на сличан начин, а и због тога што је Макрон сада много више десно него пре пет година", рекао је Жује.

Пријатељ или непријатељ?

Сунак је био одлучан да по ступању на дужност подвуче линију испод непријатељстава између Макрона и његова два претходника на месту премијера Велике Британије, Лиз Трус и Бориса Џонсона.

Британац је у првом приватном телефонском разговору са Макроном нагласио "важност коју придаје односима Уједињеног Краљевства са Француском – суседом и савезником".

Неки верују да је Сунак тада погрешио направивши класичну "дејтинг" грешку тако што је пробао да превише угоди саговорнику, па је у тој жељи деловао и помало "очајно".

Али и Париз види прилику да искористи Сунакову добру вољу и "ресетује" односе.

"Под Борисом Џонсоном, веза две земље је дотакла дно јер он није желео да напредује са Французима ни у чему", каже посланик Макронове Ренесансне партије Александар Холојд.

Две стране имају много тога за дискусију, почев од илегалних миграција преко Ламанша, преко енергетске сигурности, па све до текућег сукоба око примене споразума о Брегзиту.

Светла будућност

Званичници са обе стране се надају да би договор о протоколу Северне Ирске могао бити постигнут до пролећа - и то би било идеално за време обележавања 25 година од "Споразума на Велики петак", када се очекује да у Европу допутује и амерички председник Џозеф Бајден.

И посланик француских Републиканаца Жан-Луј Тијерио уверен је да ће Макрон желети да ојача везе са Даунинг стритом с обзиром на то да у односу са немачким канцеларом Олафом Шолцом има потешкоће.

С друге стране, Сунаку ће, због изазова у вези са Брегзитом добро доћи пријатељство са Макроном који је добро котиран у Европској комисији, па је тако, како верује један дипломата, баш он имао кључну улогу у постављаљу Урсуле фон дер Лајен за председницу.

image