Свет

Лукашенко: Лидери ЕУ у потпуности зависе од Америке

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је Украјина потпирује ватру ка Белорусији и да би Европска унија била моћна сила када би имала партнерске односе са Русијом
Лукашенко: Лидери ЕУ у потпуности зависе од Америкеwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да у Европској унији не постоји прави лидер који би "могао да угаси пожар у сопственој кући".

Лукашенко је додао да Европљани не желе рат, али да разумеју да се Украјина "потпирује ватру" ка Белорусији. 

"Сутра би цела Европа могла да буде у пламену", поручио је белоруски председник, преносе "Риа Новости".

Лукашенко се осврнуо на евентуално избијање трећег светског рата наводећи да може да дође до њега, али на територији Америке.

"Американци се плаше само нуклеарног оружја. Ако се нуклеарно оружје не употреби, онда ће се борити конвенционалним оружјем. Са ким? Бориће се са нама", упозорио је Лукашенко и навео да већина европских земаља не покушава да заустави сукоб у Украјини, већ све што чине погоршава ситуацију у Европи и доводи до страховитих последица.

Белоруски председник сматра да лидери ЕУ у потпуности зависе од Сједињених Америчких Држава, а Европској унији недостаје воља како би се супротставила америчком притиску.

Лукашенко је поручио да је сигуран да би Европска унија била моћна сила када би остварила партнерске односе са  Русијом. Позвао је лидере Европске уније да "почну да размишљају својом главом" и да донесу одлуку о томе како у будућности желе да живе". 

Минск не жели сукобе са суседима и спреман је да са њима "загреје пећ"

Приликом посете првом такмичењу у цепању дрва новинара и блогера председник Белорусије је указао на тешка времена, рекавши да Белорусија не жели сукобе са суседним земљама и да је спремна је да "заједно загреје пећ" са Литванијом, Летонијом, Пољском и Украјином. 

"Нека знају Литванци, Летонци, Пољаци и Украјинци да смо ми мирни људи, не желимо никакав рат. Спремни смо да заједно загрејемо пећ", поручио је белоруски лидер.

Говорећи о ситуацији у региону, белоруски лидер је напоменуо да "времена нису лака".

"Треба да помогнемо нашим људима ван наше земље. Ни тамо људи не могу да купе огрев, а ми се овде забављамо, цепамо огрев из забаве", рекао је Лукашенко.

Додао је да ће "Европљанима помоћи бесплатно, а да им је руски председник већ обећао бесплатно жито".

"Путин им је обећао бесплатно жито, а ми смо им обећали дрва за огрев. Али озбиљно, Летонци су већ почели да цепају клупе за огрев. Зато, ако неко од Летонаца жели да припреми дрва за огрев, нека се придружи нашим тимовима. Одредићемо им место, нека секу сува дрва", додао је белоруски председник.

image
VV inauguration
banner