Економија

Привреда еврозоне и даље посрће: Осми месец узаступног пада економске активности

Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у еврозони је у јануару порастао на 47,9 поена, али је и даље испод 50 што значи да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности
Привреда еврозоне и даље посрће: Осми месец узаступног пада економске активностиwww.globallookpress.com © Mohssen Assanimoghaddam

Економски пад у еврозони је, према првој прелиминарној процени, настављен и почетком 2024. године, али неки индикатори буде оптимизам, објавио је данас "Маркит економикс". Како се наводи, композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у еврозони је у јануару порастао на 47,9 поена са децембарских 47,6 поена.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности. У еврозони је забележен већ осми месец контракције заредом.

Како се наводи на сајту компаније "Ес енд Пи глобал", ПМИ у сектору услуга је у јануару пао на 48,4 са децембарских 48,8 поена, док је ПМИ у производњи порастао на 46,6 поена са 44,4 поена.

"Почетак године доноси позитивне вести за еврозону, јер је забележено успоравање пада производње. Овај позитиван помак је очигледан у свим кључним индикаторима као што су резултати рада, запошљавање и нове наруџбине", рекао је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке Сајрус де ла Рубиа.

Он сматра да с обзиром на актуелну ситуацију Европска централна банка (ЕЦБ) сигурно неће повећати референтне каматне стопе на сутрашњем састанку.

image