Економија

Нови проблем на Западу: Високе каматне стопе на хипотеке доводе до раста кредитних превара

Потенцијални купци кућа постају жртве понуда које су превише добре да би биле истините
Нови проблем на Западу: Високе каматне стопе на хипотеке доводе до раста кредитних превараGetty © thianchai sitthikongsak

Скок каматних стопа на највише нивое у протеклих неколико деценија довео је до великог пораста хипотекарних превара, упозоравају банке и регулатори.

Откако су трошкови задуживања почели да расту пре две године, све већи број људи у САД и Великој Британији губи новац због продаваца који обећавају каматне стопе испод тржишних у замену за аванс и који нестану када дође време да се затвори зајам.

Банка "Лојдс" саопштила је да је број такозваних превара са авансним накнадама које су пријавили њихови клијенти порастао за 19 одсто прошле године, након што је 2022. порастао за 83 одсто.

У САД, према подацима Федералне трговинске комисије, пријављено је скоро 26.000 случајева злоупотребе кредита са капаром прошле године, који су жртве коштали скоро 75 милиона долара. То је било мање у односу на врхунац из 2022. од 99 милиона долара, али и даље знатно више од онога што су жртве таквих рекета изгубиле пре него што су каматне стопе почеле да расту пре две године.

Француска управа за пруденцијални надзор и решавање такође је упозорила на пораст кредитних превара које нуде веома ниске камате на кредите.

Луиз Бакстер, стручњак за заштиту потрошача и оснивач британског Тима за националне стандарде трговања, рекла је да више каматне стопе и други економски фактори у овом тренутку играју на руку преварантима.

"Људи нису рањиви. Ситуација или тржиште их чини рањивим", каже Бакстер. "Код хипотека и кредита постоји повећана осетљивост у тој области због кризе трошкова живота и високих камата".

image
VV inauguration
banner