Економија

Државе еврозоне у проблему: Рецесија куца на врата

Европа наставља да хода по ивици економског амбиса, показују најновији подаци
Државе еврозоне у проблему: Рецесија куца на вратаwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/photothek.net,

Пад пословне активности у земљама еврозоне убрзао се прошлог месеца услед пада у кључним услужним гранама, што повећава могућност уласка тог двадесеточланог блока у рецесију, пише Ројтерс.

Економија се у трећем кварталу смањила за 0,1 одсто, док композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) из октобра указује да блок у последњи квартал 2023. године улази у незавидној позицији.

ПМИ, који прикупља и објављује компанија "С&П глобал" и који се сматра добрим показатељем здравља државних привреда, у октобру је пао на 46,2 у односу на септембарских 47,2.

То је најнижа вредност од новембра 2020. године, када је већи део континента био под специјалним режимом због пандемије корона вируса, наводи Ројтерс.

Октобар је пети месец за редом у ком је вредност индекса испод 50 - што указује на опадање, а не раст економије - чиме су потврђени раније објављени прелиминарни резултати.

"Показатељи су веома слаби, при чему је ПМИ за нове наруџбине пао на најнижи ниво од септембра 2012, искључујући прве месеце пандемије, док је извоз такође прилично слаб", рекао је за британску агенцију Андријан Претиџон из "Капитал економикса".

Производна активност је у октобру направила још један корак уназад, према прошлоседмичном истраживању које је показало да се број нових поруџбина смањио по једној од највећих стопа од када су подаци први пут прикупљени 1997. године.

Ситуација је слична и са услугама, где је дошло до пада потрошње какав није виђен од ране 2021. године - пошто су задужени потрошачи приморани да затегну каиш и смање трошкове.

Прошлог месеца Европска централна банка (ЕЦБ) је оставила каматне стопе непромењене на рекордно високом нивоу, прекинувши низ без преседана од 10 узастопних повећања каматних стопа.

Ипак, у ЕЦБ инсистирају да је прича о смањењу стопа преурањена.

image