Економија

Летовање ове године скупље и за четвртину: За апартман у Грчкој потребно око 950 евра

Директор ЈУТЕ Александар Сеничић каже да је све већи број људи који не могу да плате летовање у сезони, али да зато, или не воде децу у школу прве две недеље септембра, па користе прилику када су повољнији аранжмани да оду на море, или то раде пред крај школске године и користе попусте у јуну
Летовање ове године скупље и за четвртину: За апартман у Грчкој потребно око 950 евраwww.globallookpress.com © Nicolas Economou

Упркос поскупљењу аранжмана на готово свим дестинацијама, број грађана Србије који су до сада уплатили летовање ове године је већи него лане. Највише њих већ је резервисало смештај у Грчкој где су цене више од 10 до 25 одсто, а у туристичким агенцијама кажу да су задовољни и продајом аранжмана за Турску, иако је летовање у хотелима са четири и пет звездица ове сезоне скупље и до 25 одсто у односу на прошлу годину.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА Александар Сеничић каже за РТ Балкан да је период попуста завршен и да би сада повољнији смештај могао да се нађе једино као "ласт минит" понуда, пред сам почетак путовања. 

"Ове године је, бар према првим подацима, интересовање за летовање веће и имамо од два до пет посто више уплата него лане, без обзира на поскупљење и на дуге околности због којих би људи могли теже да се одлучују да иду на море. Пакет аранжмани аутобусом у предсезони су најпопуларнији, јер су коштали око 100 евра, али су углавном распродати. Имамо све већи број људи који не могу да плате летовање у сезони, али зато, или не воде децу у школу прве две недеље септембра, па користе прилику када су повољнији аранжмани да оду на море, или то раде пред крај школске године, за децу која немају проблема и која су завршила обавезе , а онда се одлучују да иду у јуну", објашњава Александар Сеничић.

Он каже да су цене током сезоне веће у просеку од 10 до 20 одсто за сва летовалишта у Грчкој. 

"У Грчкој је прошле године просечна цена за четворокреветни студио у сезони била око 800 евра, а сада је око 950 евра. Цене по којима власници апартмана издају смештај агенцијама порасле су између 12 и 15 одсто. Агенције закупљују на 120 дана и морају да укалкулишу и трошкове предсезоне, која је испод сваке цене", каже Сеничић.

Он истиче да је цене аранжмана у Турској погурала и огромна инфлација на локалном нивоу.

"Турци не дају понуде у 'чврстој' валути, већ у лирама, и то је драстично поскупело аранжмаме. У неким хотелима са четири и пет звездица и више од 25 одсто. Део цене подразумева разлику у курсу, а део је и поскупљење на лицу места, где су у закупу хотелијери давали веће цене правдајући то растом плата, скупљом храном и енергентима. За четворочлану породицу је сада у просеку потребно између 2.500 и 3.000 евра. Само долазак авионом до Турске је 1.500 евра, јер су цене карата поскупеле и до 20 одсто, и на то не можемо да утичемо", каже Сеничић.

Он напомиње да је понуда у Црној Гори све боља, а да су цене ове сезоне значајно повољније. 

"Постоје предрасуде наших људи о смештају у Црној Гори, али њихова понуда је све боља. Драстично се променила када је у питању приватни смештај, потпуно другачије изгледа у односу на оно што људи памте од пре 20 година. Изградили су нове зграде и апартмане и велика је понуда приватног смештаја, док се хотелијери окрећу западним тржиштима, са којих им долазе далеко платежнији купци. Зато је интересовање наших људи мање за хотелски смештај, али солидан апартман може да се нађе у просеку за 600 евра у сезони, а квалитет је неретко бољи него у Грчкој", каже Александар Сеничић.

Где летује највише људи из Србије

Сеничић напомиње да наши људи дефинитивно највише воле Грчку. А иако се званична статистика и подаци туристичких агенција разликују, и по једнима и по другима је Грчка неприкосновена на првом месту топ дестинација на којима летују туристи из Србије.

Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), у аранжману домаћих туристичких агенција у Грчкој је 2022. године летовало 401.079 туриста из Србије и остварили су више од 3,8 милиона ноћења. На другом месту је Турска са 125.000, испред Египта са 60.603 и Црне Горе са 55.480 гостију из Србије. Међу десет најпосећенијих земаља су и Италија, Шпанија, Мађарска и Тунис.

Александар Сеничић каже да је према подацима које ЈУТА добија од Грчке националне туристичке организације број гостију из Србије далеко већи од бројки из званичне статистике. 

"Према нашим подацима, 2022. је било око 450.000 туриста из Србије само у на Северу Грчке, а око 200.000 на острвима и у континеталном делу Грчке. Осим тога, процењује се да од 20 до 25 одсто људи путује у свом аранжману, тако да је у 2022. години било око 850.000 туриста, а прошле године је тај број био изнад милион и већи је и од периода пре пандемије", наводи Сеничић.

Процењује се да у Црној Гори летује око 300.000 до 350.000 грађана Србије, а Сеничић напомиње да грађани Србије чешће сами организују путовања на Јадран, јер нема језичке баријере. Годишње око 300.000 људи путује у Турску сваке године, али не само на летовање већ и ван сезоне, а само Истанбул годишње посети око 100.000 људи.

image
VV inauguration
banner