Тешка срца признао и Би-Би-Си: Русија ће расти брже од свих економија, укључујући и Америку

Упркос европским санкцијама због сукоба у Украјини, ММФ је побољшао своје јануарске прогнозе за руску економију за ову годину

Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ће Русија ове године расти за 3,2 одсто, знатно више од Велике Британије, Француске и Немачке. Ово утицајно глобално финансијско тело прогнозирало је да ће руска економија ове године расти брже од свих развијених светских економија, укључујући и САД, морао је да примети чак и британски јавни сервис Би-Би-Си.

ММФ је објаснио да је извоз нафте стабилан, а да је државна потрошња остала висока доприносећи расту.

Упркос европским санкцијама због сукоба у Украјини, ММФ је побољшао своје јануарске прогнозе за руску економију за ову годину.

"Инвестиције корпорација и државних предузећа и приватна потрошња у Русији допринели су расту упоредо са снажним извозом нафте", каже Петија Коева Брукс, заменица директора ММФ-а.

Русија је један од највећих светских извозника нафте и у фебруару је Би-Би-Си открио да се милиони барела горива направљеног од руске нафте и даље увозе у Велику Британију упркос санкцијама.

ММФ је иначе смањио своје прогнозе широм Европе и Велике Британије ове године, предвиђајући раст од 0,5 одсто, чиме је Велика Британија друга најслабија у групи развијених економија Г7, иза Немачке. Г7 такође укључује Француску, Италију, Јапан, Канаду и САД.

ММФ се нада да ће се економски изгледи побољшати следеће године и да ће раст у 2025. бити 1,5 одсто, што би Велику Британију требало да сврста међу три најбоље по резултатима у Г7. Међутим, ММФ је рекао да ће каматне стопе у Великој Британији остати више него у другим развијеним земљама, близу четири одсто до 2029. ММФ очекује и да ће Велика Британија имати највећу инфлацију од било које економије Г7 2023. и 2024. године.

Економисти ММФ-а су упозорили да би, ако сукоб Израела и Хамаса на Блиском истоку ескалира, то могло довести до раста цена хране и енергије широм света.

"Континуирани напади на бродове у Црвеном мору и сукоб у Украјини такође би могли да утичу на до сада 'изузетно отпорну' глобалну економију. Потенцијални скок у трошковима хране, енергије и транспорта највише би погодио земље са нижим приходима", наводи се у саопштењу.