Русија

Нове прогнозе ММФ-а: БДП Русије наставља да расте ове и следеће године

Међународни монетарни фонд очекује да ће реалан раст БДП-а у Русији у 2024. години бити 3,2 одсто, што је за 0,6 процентних поена више од јануарске прогнозе која је износила 2,6 одсто
Нове прогнозе ММФ-а: БДП Русије наставља да расте ове и следеће годинеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Међународни монетарни фонд (ММФ) побољшао је прогнозу економског раста Русије за 2024. и 2025. годину, очекујући повећање БДП-а земље за 3,2 одсто ове године и 1,8 посто следеће године, наводи се у извештају међународне организације.

Према објављеном документу, ММФ очекује да ће реалан раст БДП-а у Русији у 2024. години бити 3,2 одсто, што је за 0,6 процентних поена више од јануарске прогнозе од 2,6 одсто.

Поред тога, ММФ је побољшао прогнозу раста руске економије за 2025. годину, очекујући да ће индикатор износити 1,8 одсто, што је за 0,7 одсто процентног поена више од прогнозираних јануарских 1,1 одсто.

Према резултатима текуће године, стручњаци очекују да ће инфлација у Русији бити на нивоу од 6,9 одсто, а 2025. године 4,5 одсто.

Према прогнози Министарства економског развоја Русије, инфлација у земљи 2024. године износиће 4,5 одсто, након прошлогодишњих 7,42 одсто.

Како је изјавио главни економиста и директор Секретаријата за истраживања ММФ Пјер Оливије Гуринча на посебном брифингу, посвећеном објављивању извештаја, руска привреда, упоредо са тако великим тржиштима у развоју, као што су Индија и Бразил, показује "прилично добре" показатеље.

У исто време, прогностичари ММФ-а предвиђају привреди еврозоне раст од једва 0,9 одсто, док ће америчка економија успорити раст на 2,1 одсто. Последњи подаци из највеће европске привредне узданице, показују да је немачки приватни сектор и даље у паду. Закључак најновијег извештаја агенције "Маркит економикс" је да посебно забрињава ситуација у производњи. 

Статистика показује да план Запада да декласира руску економију није успео.

image