Економија

Рупа у санкцијама која је омогућила Русији да заради 1,2 милијарде долара од продаје горива у ЕУ

Руска сирова нафта прерађена у гориво у некој другој земљи може да се увезе у ЕУ и донесе приходе Москви
Рупа у санкцијама која је омогућила Русији да заради 1,2 милијарде долара од продаје горива у ЕУGetty © Anadolu / Contributor

Рупа у санкцијама ЕУ која дозвољава увоз руске сирове нафте ако се преради на другом месту донела је Русији процењене 1,2 милијарде долара од продаје горива у Европској унији прошле године, упркос ембаргу на директан увоз из Русије, показала је истрага невладине организације "Глобал витнес".

ЕУ је пре више од годину дана забранила увоз сирове нафте и горива из Русије пошто блок и његови савезници САД, Велика Британија и други желе да укину Кремљу приходе од продаје нафте због сукоба у Украјини.

Међутим, руска сирова нафта прерађена у гориво у некој другој земљи, Индији на пример, може да се увезе у ЕУ, а Москва и даље зарађује.

НВО је пратила поморске токове сирове нафте из Русије у рафинерије широм света, а затим у европске луке и открила да је 2023. године у ЕУ ушло око 35 милиона барела руске нафте у виду рафинисаних нафтних деривата.

"Гориво улази кроз не тако малу рупу остављену у санкцијама ЕУ која омогућава да производи рафинисани из руске нафте улазе у блок. Ово је резултирало 'праоницама' у којима рафинерије у земљама попут Индије и Турске могу да увозе руску сирову нафту по сниженој цени, да је рафинишу у производе попут дизела, млазног горива или бензина и легално продају рафинисану нафту ЕУ", наводе из "Глобал витнеса".

Кроз исту рупу, руско гориво такође улази у Велику Британију и САД. У августу 2023, анализа "Глобал витнеса" је показала да је један од 20 летова у Уједињеном Краљевству користио на млазно гориво направљено од руске нафте, а у новембру је НВО пренела да су САД увезле 30 милиона барела горива из рафинерија које увозе руску нафту.

image