Економија

Очајнички потез послодаваца: Часте запослене који им нађу доброг радника

Раднике по препоруци траже углавном приватне компаније и то је начин да дођу до квалитетног кадра
Очајнички потез послодаваца: Часте запослене који им нађу доброг радникаwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Од земље са високом стопом незапослености, Србија је стигла у позицију да нема довољно радне снаге, бар за одређене гране привреде. Скоро да нема компаније у којој није оглашен конкурс за пријем нових радника. Посебно су дефицитарни програмери, здравствени радници, али и возачи, водоинсталатери, зидари и остале занатлије.

Послодавци се на разне начине довијају да привуку квалитетну радну снагу, али и задрже у фирми људе који им значе за посао. Једно од иновативних решења које послодавци све чешће примењује у последње време је да запосленима који препоруче нове раднике дају бонусе на плату.

То јесте нови тренд у Србији, али је пракса која се одавно примењује у свету. Западна Европа се много раније суочила са недостатком радника, те су смишљали разне начине како да привуку нову радну снагу.

Компанија "Леони" из Прокупља крајем прошле године прво је понудила својим запосленима 7.500 динара уколико нађу радника за фабрику, под слоганом "Препоручи пријатеља", а убрзо је тај износ повећан на 10.000 динара. Једина цака је да тај неко који се запосли на препоруку радника, остане у "Леонију" најмање четири месеца и да у последњих шест месеци већ није конкурисао за посао у фабрици.

На сличан начин запослене траже и у ланцу продавница "Шумадија". На огласу за посао наведена је почетна плата кандидата, али и да нуде новчану накнаду својим радницима који препоруче новог колегу.

Бонуси за запослене који препоруче нове раднике зависе од компанија, али и позиције за коју се тражи кандидат. Тако ИТ компаније нуде бонусе у висини једне плате, уколико неко од запослених успе да у фирму доведе доброг програмера. Раднике по препоруци траже углавном приватне компаније и то је начин да дођу до квалитетног кадра.

Да ли је ово очајнички потез послодаваца или добар начин да се дође до квалитетне радне снаге и створи добро пословно окружење, различито гледају из Уније послодаваца Србије и представници синдиката.

Атанацковић: Добар менаџерски потез

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије сматра да то није очајнички, већ добар менаџерски потез од ког имају користи и послодавци и запослени.

"У интересу свих је да у фирми раде квалитетни, едуковани, вредни људи, али и да се створи добро окружење. Бонуси за запослене који доводе нове раднике је потез доброг послодавца који награђује оне којима је стало до доброг пословања фирме", прича Атанацковић за "Јуроњуз Србија".

Он напомиње да је циљ ове мере да побољша амбијент и да заинтересује запослене да активно учествују у  унапређењу квалитета рада.

"Ако препоручиш доброг радника, укључујеш се у решавање проблема у фирми и за то су послодавци спремни да додатно стимулишу раднике", указује Атанацковић.

Вуковић: Трпимо последице дугорочне небриге за раднике

Са друге стране Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) не види то као добар менаџерски потез и истиче да се, без обзира на препоруку, радник неће задржати у компанији ако нема добре услове рада и одговарајућу плату. Сматра да је све што се сада дешава последица деценијског запостављања радне снаге у Србији и недостатка правих мера у оквиру многих државних институција и министарстава. Наводи да се Србија није добро припремила за свет капитала.

"Имали смо вишак радне снаге у једном тренутку, али са политиком ниских зарада, слабог социјалног дијалога, поштовања радничких и синдикалних права, дошло је до велике економске емиграције. Велики број младих и људи средњих година је напустио земљу. Сада само трпимо последице дугорочног лошег односа према радној снази у Србији", истакао је Вуковић за "Јуроњуз Србија".

Решење да се обезбеди добар кадар за компаније види у повратку стипендија за ученике одређених средњих школа или факултета.

"Одустало се од неке старе праксе која је била пре 20 или 30 година, да се кроз стипендије регрутује добра радна снага. Ослањање на то да ја као запослени доведем неког новог радника не може да буде квалитетно", сматра Вуковић.

image