Економија

Род воћа ће бити слабији него лане: Шта би највише могло да поскупи на пијацама

Воћаре брину климатске промене, односно нагла захлађења и одједном високе дневне температуре које не годе плодовима, док потрошачи због високих цена могу да приуште све мање слатких плодова
Род воћа ће бити слабији него лане: Шта би највише могло да поскупи на пијацама© A.K./ATAImages

Прошле године су цене воћа и поврћа значајно погурале инфлацију у Србији, а тренутно стање у воћњацима показује да би се ситуација могла поновити и ове сезоне. Стручњаци већ сада напомињу да ће род бити мањи него лане. Воћаре брину климатске промене, односно нагла захлађења и одједном високе дневне температуре које не годе плодовима, док потрошачи због високих цена могу да приуште све мање слатких плодова.

У ком проценту ће принос воћа бити мањи, знаћемо када стигне да се бере, а посебан проблем ће, осим слабијег рода у овој години, бити и питање квалитета плодова.

Агроекономиста Милан Простран за РТ Балкан каже да се због мраза који је погодио засаде крајем априла очекују нижи приноси, али не код свог воћа, већ раних сорти - кајсија, бресака, трешања и вишања.

Добра вест је да температуре испод нуле ипак нису погодиле све крајеве наше земље, па штета од мраза неће бити свуда иста, у неким воћњацима она је минимална, али има и оних у којима је мраз нажалост већ "обрао" цео род.

"Раније прогнозе су биле да ће ова година бити роднија за око 20 одсто у односу на прошлу, али су и воћари и стручњаци после киша и мразева морали да коригују своја предвиђања. Због климатских промена је веома незахвално давати процене. Сигурно је да можемо очекивати значајан подбачај рода ове сезоне, иако је тешко говорити о процентима. То ће се, наравно, одразити и на цене на пијацама, пре свега раног воћа", каже Простран.

Он указује да ће, пре свега, кајсија, бресква, трешња и вишња сигурно поскупети. 

"И то што роди биће слабијег квалитета. Видим да људи све чешће купују по пола килограма, да им се не поквари. Једино што може да обори цену је увоз и слаба тражња. Кочница је увек потрошач, нећу купити пет килограма јагода, као раније већ пола килограма или кило. Раст цена може да ублажи куповна моћ. Ту жал у тражњи ће највише имати кајсија, јер је велика потрошња и људи праве џемове, али то ће ове сезоне бити скупо, јер ће овог воћа бити мање. Вишњу ретко прерађују, углавном се купује само да се замрзне", каже Простран.

Председник Друштва воћара Војводине Зоран Кесеровић каже да се процењује да је због ниских температура, односно мраза у претходном периоду уништено око 230.000 до 250.000 тона воћа и да је највише страдала шљива, иако се од ње очекивао висок род, као и боровница, вишња и крушка, док је снег поломио младе изданке малина. Он је рекао да би род воћа у Србији у овој години могао бити на нивоу просечног рода у нашој земљи, односно око 1,25 милиона тона.

Према његовим речима, највише је страдало воће које је рано цветало, али је изузетак била кајсија код које су ове године више оштећене оне сорте које касније цветају, док је протеклих година то било обрнуто.

Редовни професор Пољопривредног факултете у Београду, на катедри за виноградарство Саша Матијашевић каже да ће род грожђа у Србији у овој години због временских услова, односно мраза, бити нижи у просеку за око 30 до 40 одсто.

Он је рекао да је хладно време у претходном периоду неким засадима винове лозе нанело штете и до чак 100 одсто, па ће ти виногради у овој години остати без рода.

Какве су тренутне цене на пијацама?

Према подацима из Система тржишних информација пољопривреде Србије (СТИПС), за прву недељу маја, килограм бресака на Кванташу кошта 350 динара, кајсија 620 динара, док је крушка од 260 до 310 динара. За килограм нектарина треба издвојити 450, док су шљиве 350 динара.

На зеленим пијацама су цене значајно више, па се кајсије на Каленић пијаци продају за 1.000 динара, док су крушке око 400 динара.

image