Економија

Воће ће бити јако скупо: Мраз "обрао" шљиве, очекује се да род грожђа буде мањи за трећину

Стручњаци кажу да су због мраза највише страдали воћњаци и виногради у Шумадији и Западној Србији и да ће посебан проблем, осим мањег рода у овој години, бити и питање квалитета воћа
Воће ће бити јако скупо: Мраз "обрао" шљиве, очекује се да род грожђа буде мањи за трећину© STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Процењује се да је због ниских температура, односно мраза у претходном периоду уништено око 230.000 до 250.000 тона воћа и да је највише страдала шљива, иако се од ње очекивао висок род, као и боровница, вишња и крушка, док је снег поломио младе изданке малина, изјавио је председник Друштва воћара Војводине Зоран Кесеровић. Он је рекао да би род воћа у Србији у овој години могао бити на нивоу просечног рода у нашој земљи, односно око 1,25 милиона тона.

Према његовим речима, највише је страдало воће које је рано цветало, али је изузетак била кајсија код које су ове године више оштећене оне сорте које касније цветају, док је протеклих година то било обрнуто.

"Највише је оштећено воће у Шумадији и Западној Србији, око 30 одсто, а само у та два региона се иначе производи око 40 одсто од укупног рода воћа у Србији. Нека моја процена је да ће ове године, воће бити јако скупо, што се види и сад и по цени јагода на пијаци", рекао је Кесеровић за Танјуг.

Он је навео да је ове године воће доста оштећено и у суботичко-хоргошком региону и делу јужног Баната. Најмање штете, како је нагласио професор, имали су Фрушка Гора и југоисточна Србија.

Кесеровић је додао да ће посебан проблем осим мањег рода у овој години, бити и питање квалитета воћа, јер су плодови неких сорти које су раније цветале оманули у развоју.

Он је нагласио да из целе ове ситуације воћари, али и сви треба да извучемо поуку,а то је да се не треба ослањати на дугорочне временске прогнозе, већ да треба да саветодавне стручне пољопривредне службе преузму улогу, да путем апликација сигнализирају произвођачима како би они били спремни ако могу да заштите засаде.

"Србија само због измрзавања губи 60 милиона евра, ево сада можда 130 милиона. Ова година је можда и најгора од 2012, када је због ниске зимске температуре, штета била око 150 до 160 милиона евра", рекао је професор.

Грожђа ће бити мање, али ће бити квалитетно

Редовни професор Пољопривредног факултете у Београду, на катедри за виноградарство Саша Матијашевић каже да ће род грожђа у Србији у овој години због временских услова, односно мраза, бити нижи у просеку за око 30 до 40 одсто.

Он је Танјугу казао да је хладно време у претходном периоду неким засадима винове лозе нанело штете и до чак 100 одсто, па ће ти виногради у овој години остати без рода.

"Имали смо среће да није био фронтални мраз, већ да је у претходном периоду прострујала хладна ваздушна маса која је направила одређене штете, а оне су зависиле од експозиције терена где су позиционирани виногради, од надморске висине и свакако од дужине трајања тог хладног таласа", рекао је Матијашевић за Танјуг.

Он је подсетио да су ниске температуре у претходном периоду биле од минус два, три до чак минус пет или шест степени целзијуса и да од тога зависе и штете које су претрпели поједини засади винограда.

"Свакако и виногради који су са процентуално мањим оштећењем такође ће у тим деловима засада остати без приноса, јер је мраз оштетио све", рекао је професор.

Професор је саветовао виноградаре да након појаве оштећења од ниских температура, што пре ураде резидбу и да прекрате оштећене ластаре до дела који је здрав и који није оштећен, како би се, како је објаснио иницирала брза појава "заперака" који ће преузети улогу главних ластара.

На тај начин, како је нагласио обезбеђује се адекватна листна маса која ће обезбедити даљи живот биљке и њену припрему за зимско мировање.

Матијашевић је додао и да се временске прилике у претходном периоду, односно ниске температуре, осим на мањи род грожђа неће одразити на његов квалитет.

"На квалитет грожђа ове ниске температуре се не могу одразити. Ако су цвасти неоштећене, принос ће се свакако јавити, као и одређени квалитет грожђа који зависи од метеоролошких услова који ће владати у наредном периоду, значи у остатку вегетације", нагласио је професор.

Према проценама професора, Шумадија је регион који ће претрпети највише штете у смислу мањег рода грожђа у овој години, али последице ће осетити и регион Источне, али у мањој мери и поједини делови Централне и Јужне Србије.

image