Економија

Европску привреду и даље покрећу струја и гас: Спор прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе

Канцеларија ЕУ задужена за статистику истиче да се индустрија и даље у великој мери ослања на фосилна горива, која су директно чинила више од половине финалне потрошње енергије у индустрији у 2022.
Европску привреду и даље покрећу струја и гас: Спор прелазак са фосилних горива на обновљиве извореwww.globallookpress.com © Jens Büttner

Електрична енергија са 33,3 одсто и природни гас са 31,2 одсто у 2022. години чинили су скоро две трећине, то јест 64,5 одсто, финалне потрошње енергије индустријског сектора Европске уније, објавио је данас Евростат.

Канцеларија ЕУ задужена за статистику истиче да се тај сектор и даље у великој мери ослања на фосилна горива, која су директно чинила преко половине (50,5 одсто) финалне потрошње енергије у индустрији у 2022, што је нешто мање него у 2021. години (50,9 одсто).

Електричну енергију и природни гас пратили су нафта и нафтни производи (без биогорива) са 10,8 одсто, затим обновљиви извори енергије и биогорива (10,6 одсто), топлотна енергија (5,6 одсто), чврста фосилна горива (6,3 одсто) и необновљиви отпад (2,1 одсто).

Индустријски сектори ЕУ у 2022. години са највећим уделом у финалној потрошњи енергије били су хемијски и петрохемијски са 20 одсто. 

Иза њих следи производња неметалних минерала са 14,5 одсто, затим папир, целулоза и штампарија (13,5 одсто), па храна, пића и дуван (12,2 одсто), као и гвожђе и челик (10,2 одсто).

Најмање учешће у укупној финалној потрошњи енергије имају сектори транспортне опреме са 3,2 одсто, текстила и коже (1,4 одсто) и вађење руда и камена (1,6 одсто).

image