Економија

Цене струје у Немачкој ће остати високе: Време јефтине енергије је прошло

Због укидања планиране субвенције од 5,5 милијарди евра, просечно четворочлано домаћинство ће мрежне накнаде годишње плаћати 120 евра више
Цене струје у Немачкој ће остати високе: Време јефтине енергије је прошлоwww.globallookpress.com © Stephan Schulz

Председник немачке Федералне мрежне агенције Клаус Милер очекује да ће цене електричне енергије за потрошаче остати високе. Он је рекао да су велепродајне цене струје ове године значајно пале у односу на 2022. годину, али да је ниво цена и даље виши него пре почетка сукоба у Украјини.

"Ништа се неће променити тако брзо. Време јефтине енергије је прошло, барем све док настављамо да трошимо велике количине конвенционално произведене енергије", рекао је Милер, преноси "Шпигл".

Он је бранио одлуку о штедњи коалиције семафор коју чине СПД, Зелени и ФДП, која укида субвенције за мрежну накнаду 2024. године.

Због укидања планиране субвенције од 5,5 милијарди евра, просечно четворочлано домаћинство плаћаће 120 евра више мрежне накнаде годишње. Милер претпоставља да ће мрежни оператери то брзо пренети на купце.

"Пре или касније трошкови ће стићи до свих потрошача, без обзира на то када се промене примене", указао је Клаус Милер.

Чињеница да је струја у овој земљи релативно скупа је и због високе мрежне накнаде. Купци у северним немачким државама као што је Шлезвиг-Холштајн, где се све више уводе обновљиви извори енергије посебно су тиме погођени због накнада за преносну мрежу.

Колико ово утиче на приватна домаћинства зависи од локалног оператера дистрибутивне мреже: трошкове транспорта измирују са оператером преносне мреже. Овоме се додају и накнаде за локалну мрежу. Зато убудуће могу очекивати већи трошак.

image