Економија

ЕУ спремна да ограничи цену руске нафте на 60 долара по барелу

Блок разматра и увођење механизма за могућу ревизију цена на свака два месеца почевши од средине јануара 2023. године
ЕУ спремна да ограничи цену руске нафте на 60 долара по барелуwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Земље ЕУ близу су прихватања предлога да се цена сирове руске нафте ограничи на 60 долара по барелу, тврде извори, прецизирајући да би после сваке двомесечне ревизије, ново ограниечење требало да увек буде макар пет одсто испод просечне тржишне цене за руску нафту, преноси "Блумберг".

Споразум чланица ЕУ и Г-7 око ограничења цене мора бити постигнут до понедељка када ће шири пакет европских санкција на руску нафту ступити на снагу.

Заменик министра финансија САД Адевале Адиемо данас је најавио ограничење цене руске нафте на 60 долара по барелу уз могуђе ревизије у будућности и додао да ће Вашингтон и његови савезници успети да уведу ограничење пре 5. децембра, известиле су „РИА новости“.

Преговори у ЕУ су претходно наишли на препреку прошле недеље, када су Пољска и балтичке земље захтевале ограничење које би више утицало на приходе које Москва остварује од трговине нафте, тврдећи да су тадашњи предлози од 62 долара по барелу превише великодушни.

Са друге стране, Грчка и друге увозничке земље су се залагале за већу цену.

Већина земаља из оба табора слаже да се цена ограничи на 60 долара по барелу, ако други услови буду задовољени, указују извори.

Грчка, која је предложила механизам ревизије цена, заједно је са Малтом и Кипром затражила гаранције да њихова транспортна индустрија неће бити угрожена ширим пакетом санкција на руску нафту. Блок који чине Пољска и балтичке земље пристао је на предложену цену уколико шири пакет санкција буде оштрији. Очекује се да ће се детаљи ширег пакета санкција искристалисати током наредних дана.

Предложено ограничење од 60 долара по барелу и даље је изнад цена по којима се руска нафта неретко продаје, указује "Блумберг", и наводи пример руске сирове нафте "уралског" квалитета тренутно износи 50 долара по барелу.

Потпредседник Владе Русије Александар Новак је наговестио да Москва неће извозити нафту у земље које би поставиле горњу границу цене, чак иако она подразумева 60 долара по барелу, или било коју другу цену. Према његовим речима, таква ограничења значе мешање у тржишне механизме, а Русија ће радити са оним потрошачима који су спремни да послују по тржишним условима.

image