Економија

Индија постаје највећи купац руске нафте

Њу Делхи је у новембру купио око 40 одсто руских резерви нафте типа "урал"
Индија постаје највећи купац руске нафтеwww.globallookpress.com © Fyodor Borisov

Индија је у новембру купила око 40 одсто руских резерви нафте типа "урал", која се утоварује на мору, и тако надмашила све купце овог енергента, пренео је Ројтерс.

Позивајући се на своје прорачуне засноване на подацима компаније "Рефинитив", која се бави прикупљањем и продајом финансијских информација, као и на трговачким извештајима, агенција је објавила да је Њу Делхи у новембру био највећи купац нафте "урал".

Индија месецима уназад повећава увоз руске нафте. У октобру је Русија постала највећи добављач нафте у тој јужноазијској земљи – претекла је Саудијску Арабију и Ирак, и сада покрива 22 одсто удела у укупном увозу сирове нафте у Индију.

Истовремено, пошиљке руског "урала" у Европу, која је пре санкција уведених Русији била највећи потрошач овог типа нафте, у новембру су износиле нешто мање од 25 одсто, а све је испоручено рафинеријама у којима руске нафтне компаније имају удео у власничкој структури.

Такође, очекује се да ће увоз "урала" у ЕУ додатно опасти у децембру будући да тада треба да ступи на снагу предложено ограничење цена руске нафте.

Свеукупно, 7,5 милиона тона нафте типа "урал" отишло је из руских лука у новембру, не укључујући транзит нафте из Казахстана. Око 15 одсто тог извоза отишло пут Турске, која је остала највећи купац "урала" на Медитерану. Неколико пошиљки је на путу за Египат, преноси Ројтерс, где ће вероватно бити претоварене у друге танкере за испоруку у Азију.

image
VV inauguration
banner