Економија

Цене злата достигле нови рекорд

Злато је поскупело због очекивања да ће ФЕД смањити каматне стопе
Цене злата достигле нови рекорд© Rail Photo/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Светске цене злата су достигле нови рекордни ниво пошто су данас на њујоршкој берзи "Комекс" достигле цену од 2.449,89 долара за унцу.

Како преноси Ројтерс, раст цена злата је подстакнут очекивањима да ће америчка централна банка ФЕД ускоро смањити каматне стопе због прошлонедељних података о успоравању стопе инфлације у Сједињеним Америчким Државама.

ФЕД није званично саопштио јасан став о каматним стопама, али инвеститори се већ кладе на њихово смањење, а ниже каматне стопе америчке централне банке би повећале привлачност злата за улагаче.

Кинеска централна банка и друге светске банке настављају да купују злато како би диверзификовале своје резерве и смањиле зависност од америчког долара, што уз напетост на Блиском истоку додатно подстиче раст цена овог метала.

На поскупљење злата се надовезао и раст цена сребра које се у 13.20 часова продавало за 32,015 долара по унци, што је највише од 2012. године.

Једно од објашњења за рекордне цене злата, дају и експерти који тврде да све то има везе са смрћу иранског лидера Ебрахима Раисија.

Поједини експерти тврде за РТ на руском језику, како су учесници финансијског тржишта емотивно реаговали на вест о смрти иранског председника и будући да  страхују од заоштравања геополитичке ситуације на Блиском истоку почињу активно да купују племенити метал како би уштедели новац у случају различитих ризика.

"Смрт иранског председника би заиста могла да постане краткорочни шпекулативни покретач виших цена злата. Ипак, кључни фактор поскупљења племенитог метала и даље остају очекивања нижих каматних стопа у Сједињеним Државама", приметио је у разговору за РТ Дмитриј Пучкарев, стручњак за берзу БЦС "Врлд ов инвестмент".

image