Економија

Нова индустријска револуција: Приходи "Енвидије" порасли за 242 одсто у јеку АИ бума

Калифорнијски произвођач напредних чипова забележио рекордне резултате
Нова индустријска револуција: Приходи "Енвидије" порасли за 242 одсто у јеку АИ бума© Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Калифорнијски произвођач напредних чипова "Енвидија" који је кључан за развој вештачке интелигенције објавио је да њихов приход у првом фискалном кварталу 2024, који се завршио крајем априла, порастао за 242 одсто међугодишње на рекордних 26 милијарди долара.

Квартални приход центра података компаније "Енвидија" је порастао за чак 427 одсто међугодишње и за 23 одсто у односу на последњи квартал 2023. на рекордних 22,6 милијарди долара.

Прилагођена зарада по акцији фирме "Енвидија" износи 6,12 долара, што је за 461 одсто више у односу на исти квартал лане.

Како преноси Си-Ен-Би-Си, аналитичари агенције ЛСЕГ су прогнозирали прилагођену зараду од 5,59 долара по акцији и квартални приход од 24,65 милијарди долара, тако да су резултати превазишли и очекивања стручњака.

"Почела је нова индустријска револуција. Компаније и државе се удружују са фирмом 'Енвидија' како би пребациле традиционалне центре података вредне билионе долара на убрзано рачунарство и изградиле нови тип центра података, АИ фабрике, за производњу нове робе, вештачке интелигенције", изјавио је оснивач и извршни директор калифорнијске компаније Јенсен Хуанг.

Према његовим речима, вештачка интелигенција ће донети значајно повећање продуктивности у скоро свакој индустрији и помоћи компанијама да буду трошковно и енергетски ефикасније.

Акције компаније из калифорнијске Санта Кларе су након извештаја порасле на рекордних 1.000 долара по деоници.

image